Domov Kako shujšati Mit ali resnica: ali aminokisline pomagajo shujšati?

Mit ali resnica: ali aminokisline pomagajo shujšati?

Aminokisline

Na forumih je mogoče zaslediti veliko diskusij in debat o aminokislinah in njihovem vplivu na hujšanje. Vprašanje, ki se najpogosteje pojavlja v vseh teh debatah je ali aminokisline sploh imajo kakšen vpliv na hujšanje in če ja, kakšnega. Ob tem pa je mogoče opaziti tudi splošno slabo poznavanje aminokislin in njihove vloge v organizmu. Vprašanje iz naslova je vsekakor na mestu in zato bomo v nadaljevanju pojasnili kaj sploh so aminokisline in kako pomembne so za naš organizem in nato tudi ali in kakšna je njihova vloga pri hujšanju.

Aminokisline so osnovni gradniki beljakovin

Aminokisline niso tujek v našem telesu. Ravno nasprotno. So osnovni gradniki beljakovin in so del našega genetskega koda. Ob tem imajo tudi druge fiziološke funkcije in na primer delujejo tudi kot živčni prenašalci in v sintezi nebeljakovinskih molekul. Nekatere beljakovine pa telo ne zmore proizvesti samo in jih moramo v telo vnesti s hrano (izolevcin, levcin, lizin, metoonin, fenilalanin, treonin, triptofan, valin ter pri otrocih še arginin in histidin).

Katera hrana vsebuje esencialne aminokisline?

Med hrano, ki vsebuje esencialne aminokisline prištevamo meso (perutnino), ribe, jajca, mleko in mlečne izdelke. Od rastlinske hrane pa žita (kvinoja, ajda), stročnice, oreščki in semena. Se sprašujete zakaj sploh jemati prehranske dodatke, če pa je esencialne aminokisline mogoče v telo vnesti z hrano? Odgovor je, da recimo športniki porabijo več energije, ko pa jo lahko pridobi skozi hrano. Zato le-ti jemljejo prehranska dopolnila z aminokislinami (BCAA, sirotka, kazein, glutamin, kreatin…).

Kot rečeno naj bi ljudje, ki se ne ukvarjajo z športom, sploh ne potrebovali aminokislin v obliki prehranskih dopolnil. Načeloma je esencialne aminokisline mogoče pridobiti s hrano in če redno uživate vsaj nekatera od zgoraj naštetih živil, ki jih vsebujejo, ste lahko brez skrbi.

Z aminokislinami do večje vzdržljivosti in učinkovitejšega treninga

Na žalost vam aminokisline ne bodo pomagale shujšati, če jih boste pričeli jemati samo s tem namenom in tako tudi ne boste dosegli željenega rezultata. A če se odločite za hujšanje kot način življenja, ki vključuje veliko gibanja in tudi redno intenzivno športno aktivnost je uživanje aminokislin v obliki prehranskih dopolnil vsekakor smiselno. Na ta način boste telo po fizični aktivnosti regenerirali, obnovili boste mišično tkivo, vplivali boste na rast mišične mase, povečali boste moč in vzdržljivost. Ravno tukaj pa je tudi trik. Aminokisline, še posebej BCAA (in znotraj tega levcin!) povečajo vašo vzdržljivost, kar pomeni, da lahko trenirate bolje in dlje, saj ne čutite utrujenosti, s tem pa pokurite več maščob. Oblika vadbe, ki se še posebej priporoča je dvigovanje uteži ali katerakoli druga vadba, pri kateri je cilj rast oz. pridobivanje mišic. Mišice so tiste, pravijo strokovnjaki za fitnes, ki v končni fazi kurijo odvečno maščobo. Prehranska dopolnila z esencialnimi aminokislinami pa so pri tem procesu vaš zaveznik.

Odgovor na vprašanje v naslovu je: da. Aminokisline torej posredno pomagajo pri hujšanju, a le, če le -to vključuje veliko intenzivnega gibanja. Pri tem pa ni odveč niti opozorilo, da z njimi (tako kot tudi z drugimi prehranskimi dodatki) ne velja pretiravati.