Domov PR Ali lahko s hujšanjem znižamo holesterol?

Ali lahko s hujšanjem znižamo holesterol?

hujsanje-holesterol

Holesterol je skriti sovražnik sodobnega načina življenja. Zakaj skrit? Ker se počasi nalaga v telesu, zaradi česar nanj nismo pozorni in se njegovih grozljivih posledic velikokrat zavemo, ko je že prepozno. A kaj je sploh holesterol? Po domače povedano gre za maščobe v krvi. Del holesterola (rečemo mu dobri) je za telo koristen saj pomaga pri nastanku hormonov in celičnih membran. Potem pa je tukaj še slabi holesterol. Dokler sta dobri in slabi v ravnovesju bo dobri holesterol čistil kri in poskrbel, da je slabega holesterola čim manj v krvi. Če je slabega holesterola v krvi preveč se le-ta nalaga na stene arterij, žile se sčasoma zožajo, kri pa ima moten pretok. Posledice takih zapletov so lahko srčnožilne bolezni.

Po nekaterih podatkih ima kar 80% odraslih Slovencev previsok holesterol. Vas zanima kaj lahko naredite, da ne boste spadali med teh 80 odstotkov?

Ključ: zdrava prehrana in veliko gibanja

Strokovnjaki so pokazali, da način prehrane nedvomno vpliva na nivo maščob v krvi. Pravilna prehrana je torej najpomembnejši dejavnik, ki pomaga ohranjati nivo holesterola v mejah normale. To ne pomeni, da je potrebno stradati. Sploh ne. Je pa potrebno jedilnik spremeniti, saj današnji način prehranjevanja ni ustrezen, ker bazira na energetsko preveč bogati hrani s preveč maščobami, preveč soli in sladkorja ter premalo vlakninami.

V jedilnik bo potrebno uvesti polnovredna živila (žita), zelenjavo, sadje, stročnice, plave ribe, semena, oreščki, oljčno olje in druga rastlinska olja (laneno, repično, sojino). Iz svoje prehrane morate nujno črtati ocvrte jedi. Namesto tega hrano pripravite tako, da jo podušite, spečete na žaru ali skuhate v vodi.  Črtajte tudi mastno meso in mesne izdelke (salame ipd.) in izdelke z nasičenimi maščobami (jajca, polnomastni mlečni izdelki) ter sladice. Namesto polnomastnih mlečnih izdelkov izberite posneto mleko in jogurt. Namesto belega kruha izberite črni ali ovseni. Od mesa pa perutnino. Od rib se priporočajo plave ribe, medtem ko je rake in školjke potrebno črtati saj so bogati s holesterolom.

Čeprav se morda na prvi pogled zdi kot da gre za drastično spremembo v načinu prehranjevanja, pa vam lahko zagotovimo, da temu ni tako. Gre za soočenje s samim sabo. Na list papirja / ali v prazen dokument na računalniku napišite vaša najljubša živila in vsa tista živila, ki redno polnijo vašo nakupovalno košarico. Nato primerjajte seznam z živili, ki pomagajo uravnavati nivo dobrega holesterola  (in so našteta v prejšnjem odstavku). Iz svojega seznama živil črtajte vsa tista, ki so ‘slaba’ (ocvrt krompirček, ocvrti lignji, ocvrt cordon bleu, sladice, jajca, polnomastno mleko, kislo smetano itd.). Pripravite si jedilnik za vsak teden in premislite kaj boste kuhali doma in kaj boste jedli v službi. Presenečeni boste, da ob vseh teh ukrepih ne boste lačni. Ne manj obrokov, ampak vsaj pet obrokov se priporoča.

Hujšanje ne pomeni stradanja: pomeni spremembo življenja na bolje

Hujšanje ne pomeni stradanja. Pomeni zdravo in kvalitetno življenja, ki izhaja iz zdrave prehrane in velike doze gibanja. Pomen zdrave prehrane z živili, ki bodo pomagala uravnovesiti nivo holesterola v krvi je neizpodbiten. A ob tem je pomembno tudi redno gibanje, pri katerem se pospeši vaše dihanje in se zadihate (t.i. aerobna vadba). Morda se sprašujete kako boste v vašem prepolnem urniku našli čas še za telovadbo? A skrivnost ni v odhodu v telovadnico. Gibate se lahko že med potjo v službo in nazaj domov: tecite, odpravite se peš ali pa s kolesom. Že s takšno, na videz majhno, spremembo boste svojemu telesu naredili veliko uslugo. Preverjeno.