Domov Diete Ločevalna dieta jedilnik

Ločevalna dieta jedilnik

ločevalna dieta

Vse več ljudi, ki se skušajo znebiti odvečnih kilogramov, se odločajo za ločevalno dieto. Ena izmed bolj znanih tovrstnih diet je 90 dnevna ločevalna dieta, znana tudi kot 90 dnevna presnovna dieta ali dieta Združenih narodov. Dieta je trimesečna in temelji na kombiniranje živil, kar močno vpliva na presnovo. V 90 dneh naj bi človek z njo shujšal med 18 do 25 kilogramov. Temelj diete je takšno kombiniranje živil, da to vpliva na sam metabolizem in povzroči izdatno izgubo kilogramov. Dieta se pojavlja v mnogih različicah, tako da je tu opisani jedilnik le ena izmed njenih variant.

Jedilnik pri ločevalni dieti

ZAJTRK: za zajtrk popijte kavo ali čaj, seveda brez sladkorja, negazirano vodo, žlico jabolčnega kisa (zelo pomembno je, da zmešanega z vodo popijete vsako jutro) in pojejte za en prst debel kos črnega kruha. Zajtrk se ne spreminja, ne glede na to, kateri dan diete je.

BELJAKOVINSKI DAN: Ko imate beljakovinski dan lahko za KOSILO pojeste 1 zvrhan krožnik naslednjih jedi (izberete le ENO izmed jedi): 10 čevapčičev s čebulo ali ena pleskavica; goveja juha (pri čemer najprej pojeste meso in nato popijete še juho); ribja juha ali ribe; 250g skute + kozarec paradižnika + glavica čebule; solata; 3kuhana ali pečena jajca; 3 pečeni zrezki. Za VEČERJO lahko pojeste pol količine kosila (to velja tudi za vse ostale dni).

ŠKROBNI DAN: Na škrobni dan imate za KOSILO na izbiro nekoliko manj jedi. Izbirate lahko med jedmi iz fižola (na primer pasulj); grahom lečo; rižem; krompirjem + kruhom+ solato. Za VEČERJO obrok le prepolovite.

OGLJIKOVO-HIDRATNI DAN: Ko je na vrsti ogljikovo-hidratni dan lahko za KOSILO izbirate med: pizza samo s kečapom; špageti s paradižnikovo omako; 2 pecivi. Za VEČERJO pa lahko izberete med 2 kosi torte; 3 kolači (biskvitni); 8 keksov Petit Buerre (premazani z marmelado), 3 rebri jedilne čokolade.

SADNO-ZELENJAVNI DAN: Za KOSILO je mogoča izbira med: cvetačo; bučkami; korenčkom s paradižnikom; omako iz zelja (pri tem gre za kuhano zelje v omaki). Za VEČERJO pa lahko pojete mešano sadje po lastni izbiri.

Ko dieto upoštevate že 4 tedne, sledi po sadno-zelenjavnem dnevu tako imenovani VODNI DAN. V tem dnevu pijete le vodo ali mineralno vodo, ter čaj ali kavo brez sladkorja. Na ta dan ne jeste ničesar.

Za uspeh same diete je najpomembnejše pravilno kombiniranje živil. Če razdelimo živila v skupine, lahko bolje ponazorimo, kaj smemo kombinirati med sabo in česa ne. V skupino A uvrstimo ogljikove hidrate (kruh, riž, testenine, stročnice v zrnju, kosmiči (pripravljeni z vodo), in kaša. V skupino B sodi zelenjava in gobe. V skupino C beljakovine (meso, jajca, sir, ribe). V skupino D maščobe (rastlinskega in živalskega izvora, olje, mast, maslo). V skupino E pa sodi sadje (kamor uvrščamo tudi paradižnik). Mešati smemo skupino A s skupino B in majhno količino skupine D. Prav tako se lahko skupino C kombinira s skupino B in malo s skupino D. Vse skupine se lahko uživajo tudi povsem samostojno, razen skupine D (neprijetno je uživati samo maščobe). Pomembno pa je, da nikoli ne mešamo skupin A in C (torej ogljikovih hidratov in beljakovin). Skupino e lahko uživate le na tešče, najbolje zjutraj, brez vode. Prav tako se ne sme mešati mesa in rib (v skupini C), ampak se vsako izmed jedi uživa posebej. Prav tako nikoli ne pijte, ko jeste.

Ob doslednem upoštevanju teh navodil, je moč z vztrajnim trudom in zmernim gibanjem izgubiti tudi do 25 kilogramov.