Domov Diete Ločevalna dieta

Ločevalna dieta

limete

Z ločevalno dieto do 25 kilogramov lažji v le treh mesecih.

Ločevalna dieta predstavlja enega najbolj priljubljenih načinov hujšanja, predvsem po zaslugi zagotovljene izgube teže, ki ni zanemarljiva– izgubite lahko namreč celo do 25 kg, hkrati pa tudi zaradi njene preprostosti, saj ko si enkrat vtisnete v spomin, katero živilo se uvršča v katero skupino in posledično v kateri dan, pri dieti enostavno ne morete zgrešiti  – seveda pod predpostavko, da ste dovolj disciplinirani, da se pravil tudi držite. Za nameček pa je dovoljeno tudi uživanje sladkarij in druge priljubljene hrane, ki jo ostale diete strogo prepovedujejo in so pogosto glavni razlog za prehitro opustitev diete. Odlično, mar ne?

Osnove ločevalne diete

Dieta temelji na predpostavki, da bi naj kombiniranje živil pripeljalo do prekomerne telesne teže in številnih zdravstvenih težav. Iz tega izhaja preprosta logika: v želji po vitki postavi in dobremu počutju je potrebno živila uživati posamično. Poleg ločevanja živil pa je potrebno upoštevati tudi sosledje dni, ki si sledijo v strogem vrstnem redu: prvi dan diete je potrebno uživati zgolj beljakovine (meso, ribe, jajca, sojo, …), sledi škrobni dan (riž, krompir, stročnice, žitarice), nato ogljiko-hidratni dan (testenine, pica, pecivo, kruh …), četrti dan diete pa predstavlja sadni dan, nato ponovno nadaljujete po istem vrstnem redu vse do 29. dne diete, ki predstavlja vodni dan in se v času diete ponovi trikrat. Dieta dodatno predpisuje pitje vsaj 1,5 litra tekočine na dan, pri čemer lahko izbirate med vodo, nesladkanim čajem in kavo, hkrati pa zapoveduje, da tekočine ni dovoljeno zaužiti 10 minut pred ali dve uri po obroku, saj na ta način razredčite prebavne sokove. Po zaključku diete je potrebno naslednjih 90 dni za zajtrk uživati izključno sadje, živila pa pričnete medsebojno kombinirati.

Ali ločevalna dieta resnično deluje?

Številni posamezniki, ki so se ločevalne diete lotili, zatrjujejo, da so izgubili odvečne kilograme, hkrati pa pričajo tudi o boljšem počutju. Kljub temu pa ni zadostnih dokazov, da bi slednje lahko pripisali izključno ločevalni dieti, saj pitje zadostne količine tekočine, upoštevanje sadnega dne in zmanjšanja količina hrane v večernih urah, prinaša enake rezultate – z dieto ali brez. Hkrati dieta narekuje preveč ohlapna pravila glede uvrščanja živil v posamezni dan, prav tako pa zelo ohlapno narekuje tudi dovoljene količine zaužite hrane. Edino, kar zapoveduje je, da bi naj večerja količinsko predstavljala polovico kosila, kar bi načeloma lahko pomenilo tudi, da za kosilo pojeste ogromno porcijo krompirja in še vedno sledite navodilom v primeru, da za večerjo pojeste pol manj – torej toliko, kot bi bilo v času hujšanja načeloma priporočljivo pojesti za kosilo. Slednje pa se ne sklada z zmanjšano količino kalorij, ki je osnova pri izgubljanju teže, mar ne?

Kljub vsemu pa ločevalna dieta vsebuje nekaj zdravih načel, med drugim vključevanje sadja, omejevanje soli in olja, telesno aktivnost in ustrezno količino zaužite tekočine, vpliva pa tudi na povečano disciplino pri prehranjevanju in, kar je najprivlačnejše, ne povzroča stradanja, štetja kalorij in drugih fizično ali psihično obremenjujočih aktivnosti, zato jo je vsekakor vredno preizkusiti, če spadate med pristaše raznovrstnih diet, v rezultate pa se prepričajte sami.

P. Ž.