Domov Prehrana Voda

Voda

voda
Za hujšanje z vodo glej Hujšanje z vodo.

Delež vode v človeškem telesu je med 55 in 78 odstotki, zato ni skrivnost, kako pomembno je zaužiti dovolj vode. Mišiče so sestavljene iz 75, možgani 90, kosti 22 in  kri 83 odstotkov vode. Kljub splošnemu zavedanju pozitivnih učinkov pitja vode, se porajajo vprašanja:

Koliko vode na dan je potrebno popiti?

VodaSplošno pravilo pravi, da je predlagana količina vode, za odraslega človeka, 8 kozarcev na dan. Pa le ni tako preprosto. Količina vode, ki jo potrebuje telo, je odvisno od najrazličnejših situacij.  Prvi faktor je vsekakor telesna aktivnost. Kadar smo fizično aktivni potrebujemo več vode, ker s potenjem intenzivneje izgubljamo tekočino. Vodo pospešeno izgubljamo tudi v ekstremnih okoljskih situacijah. Vlažno in vroče podnebje povzroča potenje, v zimskem času ogrevan zrak v prostorih povzroča izgubo vlage skozi kožo in okolje na višini 2.500 metrov ali več, lahko spodbudi pogosteje uriniranje in hitrejše dihanje, s čimer telo porabi več tekočih rezerv. Tako je nujno, da vnos tekočine prilagajamo različnim faktorjem, ki vplivajo na potrebo po tekočini. Vsekakor je vnos vode zelo pomembnem, kadar se pojavi vročina, bruhanje ali driska. Telo v takšnem primeru izgublja velike količine tekočine in hranilnih snovi. Tudi za nosečnice in ženske, ki dojijo, je nujen povečan vnos tekočine. Zdravniki priporočajo tudi do 3 litre vode na dan.

Je ustekleničena voda kakovostnejša od vode iz pipe?

VodaV Sloveniji je kakovost vode odlična. Splet ponuja možnost spremljanja rednih meritev kakovosti vode v okrožjih po Sloveniji. Vsekakor pa se priporoča pitje ustekleničene vode na lokacijah, kjer je neoporečnost vode vprašljiva. Izjemnega pomena pri pitju ustekleničene vode je, da se plastenka po prvi uporabi zavrže in se je ne uporablja ponovno. Z večkratno uporabo plastenke, ki temu ni namenjena, se iz plastike v vodo sproščajo telesu škodljive snovi.

Je pitje tople vode boj priporočljivo od pitja hladne vode?

Hladna in topla voda imata enak učinek kar se tiče hidratacije. Dejstvo je, da je hladna voda bolj osvežujoča in je zato lahko popijemo več. Kadar z vodo skušamo znižati povišano telesno temperaturo, ki je posledica vročine ali pa skušamo ohladiti pregreto telo, je priporočljivo ponuditi mlačno ali toplo vodo. V takšni situaciji bi lahko zaužita hladna hoda izzvala mrzlico, ki povzroči dvig telesne temperature. Pomembno je, da vodo segrejemo in ne uporabljamo tolpe vode iz pipe, saj le ta vsebuje več težkih kovin in drugih škodljivih snov, kot hladna.

Zadostna količina zaužite vode ima neštete koristi. Spira strupe s telesa, lajša glavobole, pomaga zgubljati kilograme, odpravlja celulit, daje sijaj lasem in koži… Zato je voda prvo načelo zdravega načina življenja.

P. Š.