Domov Kako shujšati Voda, pomemben dejavnik pri hujšanju

Voda, pomemben dejavnik pri hujšanju

voda_pomemben_dejavnik

Za hujšanje z vodo glej Hujšanje z vodo.

Voda je glavni sestavni del vsake celice telesa, tkiva, organov in tudi krvi. Igra pomembno vlogo v skoraj vsakem telesnem delovanju ter vključuje: urejevanje temperature, prenos kisika in hranljivih snovi skozi kri, delujoča kot pomembna sestavina kemijskih reakcij, podpora v odstranjevanju odpadnih snovi preko urina, podmazanje sklepov, deluje kot glavna sestavina telesnih tekočin, kot so solze in sluz, presnova različnih ogljikovih hidratov in vlaknin, kontrola telesne teže ter daje celicam njihovo obliko in stabilnost. Na splošno rečeno, bi naj ljudje zaužili približno 2 do 3 litre tekočine, vsak dan, pri čemer pa pri tem ni všteto posameznikovo zdravniško stanje,  navade rekreacije – sploh športniki bi morali popiti od 3 do 6 litrov vode, odvisno od treninga in njegove intenzivnosti ter življenjsko okolje, ali je to visoko ležeča lokacija ali pa ekstremno vročo območje. Za primer, zahteve po vodi so povečane pri letenju ali opravljanju delovne vaje.

Poleg pitja vode, zaužijemo veliko tekočin, preko prehrane, ki jo pojemo. Veliko vrst sadja, kot so melone, kivi, lubenice, mandarine, pomaranče in zelenjave, kot je zelje, brokoli, solata, vsebuje visoko količino vode, kar je še eden razlog, da jemo veliko svežih pridelkov. Sadni sok, z vsebnostjo 100% sadja, prav tako prispeva tekočino k naši dieti.

Uporaba vode v telesu

Uporabo vode v telesu bi lahko v grobem razvrstili v tri razdelitve:

  1. Voda v manjših količinah vstopa v aktualno kemijsko sestavino telesa,
  2. Voda oblikuje delež tkiv in deluje kot topilo v telesnih tekočinah – v tej funkciji voda ni spremenjena kemično, ampak je samo premešana z drugimi snovmi, na ta način je kri v resničnosti voda ( vode je v krvi 92%) z glukozo, peptonom itd. v raztopini, in z njimi transportirana dalje z rdečimi krvničkami in debelimi globulami.
  3. Voda je najpomembnejši dejavnik v prebavljanju in v presnovi hrane ter v odstranjevanju odpadnih snovi.

Glede na to, da je v našem telesu 2/3 vode, sledi, da bi naj dieta bila sestavljena iz 66% vlažnosti. Stara teorija strokovnjakov za pravilno prehrano, da naj ne bi zaužili nič vode skupaj z obroki, so temeljile na  hipotezi, da je voda razredčila želodčne sokove, oslabela njihovo prebavno moč. Aktualna praksa je dokazala, da so bile te trditve nepravilne. Vode je veliko univerzalno razkrojilo in solna kislina v želodcu je samo pomočnik, kot je bilo v raztopitvi ali v pripravi hrane za prebavljanje. Izdatna raba vode ohranja kri oskrbovano s potrebno vlažnostjo in to prekoračenje, katero je odstranjeno skozi ledvice, odnaša vstran strupe, ki bi prebivali v telesu, v veliki meri za škodo zdravju.

Pitje vode, skupaj z obroki

Če je obrok iz hrane, ki vsebuje veliko vode, kot je sveža zelenjava,  potem ni nujno dodatno piti vode, toda kjer pa je obrok sestavljen predvsem iz netekoče hrane, potem bi naj vzeli zadostno količino vode, da nadoknadimo celotno količino 66%. Če popijemo več vode, kot je potrebno za ta namen, se bo presežna količina izločila in želodec bo ohranil samo potrebno količino. Če pa je zaužita količina nezadostna, bo želodec poklical na pomoč presežek solne kisline, moč, ki ima tendenco za kristalizacijo škrobnega atoma, in na ta način povzročanje krvnih kristalov, kar je eden izmed povzročiteljev revmatizma itd.

D. K.