Domov Kako shujšati Hujšanje z vodo

Hujšanje z vodo

pitje vode

Naše telo je sestavljeno iz več kot 80 odstotkov vode. Voda je vir življenja in logično je, da se lahko z njeno pomočjo znebimo odvečne telesne teže. Hujšanje z vodo je preprost in učinkovit način, saj poleg tega, da topimo odvečne maščobne blazinice vnesemo v svoje telo zadostno količino vode, ki odlično vpliva na kožo in naše splošno počutje. Če vodo pijemo redno naj do povišanja telesne teže sploh nebi prišlo oziroma je le-to veliko lažje ohranjati. Raziskave so celo pokazale, da je večina ljudi s prekomerno telesno težo le dehidrirana.

Kako je mogoče, da lahko shujšamo z vodo?

Ko spijemo kozarec vode se naš želodec napihne in imamo občutek sitosti. Seveda tega ne smemo početi prepogosto, saj nam voda, ki nima kalorične vrednosti ne more dati energije. Ko voda preide skozi celično membrano se ustvari hidroelektrični potencial. Le-ta je vir naše energije in ko pride do njenega pomanjkanja naši možgani dobijo sporočilo. Težava je le v tem, da sta sporočili za lahkoto in žejo enaka. Tako ponavadi zamenjamo signala in takoj posežemo po hrani. Bolj pametno je, da najprej spijemo kozarec vode in se prepričamo, da nismo zgolj žejni.

Voda telesu pomaga presnavljati maščobo

Če ne pijemo ledvice ne delujejo dobro, del njihove naloge morajo opravljati jetra. Ena izmed glavnih nalog jeter pa je ravno presnavljanje in topljenje maščob. Če morajo opravljati še delo ledvic svoje naloge ne morejo opravljati 100 %. Posledica tega je, da se v telesu presnavlja manj maščob, ki se le nalagajo in tvorijo maščobne blazinice.

Zastajanje vode v telesu

Eden izmed problemov debelosti je tudi zastajanje vode v telesu. In kako se borimo proti temu? S pitjem vode! Namreč, ko je naš organizem dehidriran in mu ne privoščimo zadostne količine vode si to razlaga kot grožnjo za preživetje – ohraniti skuša vsako kapljico tekočine, kot bi bila zadnja. Obstajajo diuretiki, a to je le začasna rešitev, saj telo dobesedno prisilijo, da izloči vodo. Tako se počuti le še bolj ogroženo, saj mora nato izgubljeno vodo spet nadoknaditi. Najboljši način za borbo proti zastajanju vode je tako pitje večje količine vode. Telo se bo kmalu znebilo zastane vode. Če vam voda še vedno zastaja je verjetno kriva vaša prehrana, in sicer prevelika količina soli oz. natrija v le-tej. Imate preveliko količino natrija v telesu? Rešitev je zopet pitje vode! Sol se bo skupaj z vodo izločila skozi ledvice.

Voda tudi pomaga telesu izločati toksine, kar je ključnega pomena pred začetkom hujšanja – telo se mora očistiti nepotrebnih snovi, da naredimo prostor za nove.

Dieta z vodo

Mnogi si hujšanje z vodo napačno predstavljajo – ne smemo jesti nič in namesto tega spijemo hektolitre vode. A temu ni tako. Pozorni moramo biti na vnos tekočine čez dan – ko pozabimo piti, se ravnovesje v telesu poruši: zaloge maščobe se kopičijo, voda se v telesu zadržuje, kar vodi v povečano telesno težo.  Zato naj bi spili dva litra vode na dan. Če ima oseba res ekstremno obliko debelosti, se na vsakih 8 kilogramov dodaja po en kozarec vode.

Je za telo boljša topla ali mrzla voda?

Organizem naj bi lažje presnavljal mrzlo vodo. Trik mrzle vode je tudi ta, da naše telo ob tem porablja kalorije, saj mora mrzlo vodo segreti na telesno. Da bi bilo hujšanje z vodo kar se da uspešno, si je pametno privoščiti vodni dan. Okoli polne lune je za to idealni čas, namesto hrane pijte ta dan samo vodo.