Domov Prehrana Sadje

Sadje

fruit

Zdrav način prehranjevanja vključuje uživanje sadja. Zakaj je za zdrav način življenja nujno vključiti sadje v vsakodnevno prehrano?

Sadje je izjemno bogat vir vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov. Vlaknine so tiste, ki kljub temu, da ima sadje nizko kalorično vrednost, dajejo občutek sitosti hkrati pa poskrbijo za urejeno prebavo. Sadje, kot človeško telo, v večini sestavlja voda. Ne vsebuje škodljivega holesterola, vsebuje pa fruktozo in glukozo, ki sta odgovorni za energijo, ki nam jo nudi sadje. Razmerje med fruktozo in glukozo je tisto, ki določa način kako bo naše telo porabilo energijo pridobljeno z zaužitjem sadja. Sadje kot sta melona ali grozdje dajta takojšen a kratkotrajnejši naboj energije. To je sadje, ki ima večji delež glukoze kot fruktoze. Kadar želimo telo pripraviti na dolgoročno telesno aktivnosti, je priporočljiveje zaužiti sadje z večjim deležem fruktoze, saj mora telo le to najprej spremeniti v glukozo, preden jo lahko porabi in proizvede energijo. Tako je naboj energije dolgoročnejši in konstanten.

Enciklopedija najpopularnejših sadežev

Banane (100g = 65 kcal) so relativno visoko kalorične v primerjavi z drugim sadjem, saj vsebujejo kar tri vrste naravnih sladkorjev:saharozo, fruktozo in glukozo. Prav tako so bogate z glukozo in vlakninami. Vse te hranilne snovi so razlog za zagotavljanje velike in dolgotrajne zaloge energije.   

Ananas (100g = 40 kcal) pospešuje metabolizem in je bogat z železom in kalcijem. Izjemno priporočljiv sadež, kadar skušamo izgubiti odvečne kilograme, saj je zelo nizkokaloričen a kljub temu izjemno okusen.

Jagode (100g = 36 kcal) vsebujejo veliko kalcija, natrija, železa, vitamin A, B1, C in fosforja. So nizkokalorične in znižujejo nivo slabega holesterola. Polne so protivnetnih in protikancerogenih snovi. Pogosto povzročajo alergijo.

Kivi (100g = 52kcal) je sadež, ki vsebuje ogromno vitamina c in encimov, ki pospešujejo presnovo maščob v telesu. Zato se priporoča pri hujšanju. Zaradi obilice vitaminov in mineralov, ki jih vsebuje, pozitivno vpliva na oslabljen imunski sistem, slabokrvnost ali drugo telesno izčrpanost.

Jabolka (100g = 45 kcal) posebej pozitivno vplivajo na obolela sečila. Vsebujejo veliko vlaknin in tako pospešujejo presnovo ter povečujejo napetost mišic. Izjemno pomembno je, da jabolka zaužijemo neolupljena, ker se največ vitaminov in hranilnih snovi nahaja prav v olupku.

Grozdje (100g = 60 kcal) spada med bolj kalorično sadje. Pozitivno vpliva na težave z jetri in na težave z ožiljem. Največ hranilnih snovi se nahaja v lupini in pečkah. Pečke vsebujejo veliko kalcija, ki gradi močne kosti in magnezija, ki je pogoj za močne mišice.

Pomaranče (100g = 30 kcal) so izjemno nizkokalorične in bogate z vitaminom C, zato so posebej priporočljive za kadilce, ki s kajenjem uničijo tudi do 50 odstotkov vitamina C v telesu. Krepijo imunski sistem in tako zmanjšujejo možnost prehlada.

To je le nekaj izmed najbolj razširjenih sadežev. Seveda je najbolj zdravo uživati široko paleto sadja in si tako zagotoviti vse potrebne hranilne snovi, ki nam omogočajo ohranjati telo zdravo. Ponudba je široka, včasih je potrebno le malo domišljije.

P. Š.