Domov Diete 90 dnevna ločevalna dieta

90 dnevna ločevalna dieta

90 dnevna locevalna dieta
90 dnevna locevalna dieta

Ločevalna dieta temelji na ločevanju hrane po skupinah in jo kombinira tako da le-ta močno vpliva na presnovo, s čimer izgubljamo odvečne kilograme, telo pa v teh 90-ih dneh dobi vse življenjsko pomembne snovi.

Cilji diete

Seveda zmanjšanje odvečne telesne teže, katera vodi k boljšemu psihičnem počutju in krepitvi zdravja, ki nas napolni z novo pozitivno energijo in dobro voljo. Ob strogem držanju vseh navodil lahko z ločevalno dieto izgubimo od 18 do 25 kilogramov.

Pred začetkom diete

Preden začnemo z dieto se je pametno posvetovati s svojim osebnim zdravnikom, ki opravi osnovne preiskave. Pomembno je, da pregleda našo krvno sliko, saj se metabolizem med dieto nekoliko spremeni. Vedeti moramo kako se bo naše telo odzvalo, da lahko pravočasno ukrepamo, če pride do negativnih sprememb. Noben začetek ni lahek, zato moramo imeti trdno voljo in prepričanje, da nam bo uspelo!

Kombiniranje živil

Ločevalna dieta je tako priljubljena tudi zato, ker je preprosta za razumevanje, saj temelji na zaporedju 4-ih dneh. Da se lahko uspešno lotimo diete je pomembno, da se držimo spodaj napisanega.

1. dan: beljakovinski dan

Meso, sir, jajca, mleko, špinača, ohrovt, brstični ohrovt, repa, cvetača, soja, sojini kalčki, zelje, paradižnik, pesa. Pri tem dnevu je čas med obroki določen na 4 ure. Pomembno je tudi, da je jed sestavljena samo iz beljakovin – torej pri pripravi mesa ne smemo pretiravati z oljem ali maščobo. Poskusimo izbrati čim bolj nemastna živila. Večerja je količinsko pol manjša kot kosilo.

2. dan: škrobni dan

Riž, fižol, grah, koruza, soja, leča, čičerika, krompir. Škrob je naravni polisaharid in je povezan z glukoznimi enotami. Dobimo ga iz žita in korenin raznih rastlin. Telo škrob nato razgradi v glukozo, ki je glavni vir energije. Pri škrobnem dnevu med obroki pretečeta dve uri. Zopet ne smemo pretiravati z oljem in maščobo.

3. dan: ogljikovo-hidratni dan

Sladkorji, testenine, pice, sladkarije, sladice. Ogljikovi hidrati (OH) vsebujejo kisikove, vodikove in ogljikove atome. So osnovno hranilo za živčni sistem. Delimo jih na enostavne in sestavljene. Enostavni se nahajajo v sadju in so najhitreje prebavljivi. Telesu dajo v zelo kratkem času zelo veliko energije. Sestavljeni se nahajajo v rastlinah, kot so sladkorna pesa in sladkorni trs.V tem dnevu so obroki razdeljeni na vsake 3 ure. Ker so ponavadi ravno ogljikovi hidrati glavni krivec za prekomerno težo, ta dan ne smemo pretiravati – obroki so tukaj manjši kot ostale dni. Lahko si privoščimo čokolado ali piškote.

4. dan: sadni dan

Obroke v tem dnevu uživamo vsaki dve uri in pazimo, da pri vsakem obroku užijemo le eno vrsto sadja. Po četrtem dnevu, se vrnemo na začetek in ponavljamo dneve, dokler ne pridemo do 29. dneva.

Sadje

29. dan: vodni dan

V tem dnevu uživamo samo vodo, v velikih količinah. Ta dan naj bo bolj sproščen in ne stresen. Če ne zdržite, lahko pojeste zelenjavno juho.

Voda
Voda, pomemben dejavnik pri hujšanju

Velikost obrokov

Količina hrane, ki ustreza polnemu globokemu krožniku je primerna za kosilo, za večerjo pa polovica le-tega. Seveda je logično, da manj ko boste pojedli, bolj boste shujšali, a pomembno je, da ne stradate!

Naslednjih 90 dni

Da po končani dieti ne boste takoj pridobili odvečne kilograme nazaj, jejte za zajtrk samo sadje, ostalo pa normalno. Diete ne smete izvajati naslednje tri mesece, da si metabolizem opomore.

Dobre strani 90-dnevne ločevalne diete

  • enostavna in razumljiva
  • ne stradamo
  • enostavna vrnitev na normalno režim prehrane

Slabe strani 90-dnevne ločevalne diete

  • hitro pridobivanje telesne teže po končanem hujšanju
  • nevarnost za slabokrvnost
  • jo-jo efekt (povrnitev starih kilogramov), zaradi pekratkega obdobja presnove (1 dan)
  • ne spreminja prehranjevalnih navad (po koncu nadaljujemo s prehranjevanjem kot prej)

Veliko sreče!

Julija Š.