Domov Diete Zakaj nizkokalorične diete niso uspešne ali jojo učinek

Zakaj nizkokalorične diete niso uspešne ali jojo učinek

zenska_trebusnjaki

Zagotovo najbolj razširjene in na žalost redko uspešne metode hujšanja so različne nizkokalorične diete. Gre preprosto za zmanjšanje vnosa kalorij s hrano. Po izkušnjah sodeč različne ekstremne diete ne omogočajo uspešnega hujšanja, predvsem pa ne dolgotrajnega vzdrževanja telesne teže. Povzročijo namreč le nihanje telesne teže, znano kot ‘jo-jo’ hujšanje, ki se običajno konča še z večjim rejenjem.

Če si posameznik izbere prestrogo dieto, kjer gre običajno za dieto z manj kot 1200 kalorij dnevno, se pojavi znani učinek: v kratkem času bo močno shujšal, vendar bo izgubljeno težo zelo hitro pridobil nazaj, ko bo z dieto prenehal. Rezultati različnih raziskav so pokazali, da se je po petih letih večina ljudi, ki je posegala po nizkokaloričnih dietah, vrnila na staro ali pa celo na višjo težo. Zakaj? Odgovor tiči v potrebah bazalnega metabolizma, to je potreba po energiji, ki omogoča osnovne življenjske procese. Pri ženskah so te potrebe okoli 1200 kalorij dnevno, pri moških okoli 1500 kalorij na dan.

Vzemimo denimo osebo, ki z dnevnimi obroki zaužije 3000 kalorij, in ima nekaj odvečnih kilogramov. Če zniža dnevni vnos na 2500 kalorij, bo telesu po klasičnem nizkokaloričnem pristopu primanjkovalo 500 kalorij. Organizem, ki se je navadil dnevnih 3000 kalorij, bo zaznal primanjkljaj in nadomestil manjkajočih 500 kalorij iz zaloge maščob. Za taisto energijsko vrednost bo oseba tudi shujšala.

Čez čas (koliko časa je odvisno od posameznika) bo oseba ugotovila, da se je njegova/njena telesna teža nehala zmanjševati, četudi se drži nizkokalorične diete. Vzpostavilo se je namreč novo ravnovesje med vnosom in potrošnjo energije. Organizem spozna, da bo v prihodnje dobival zgolj 2500 kalorij na dan in s tem mora zadovoljiti energetske potrebe. Teža se ustali. Če oseba nadaljuje z dieto, bo presenečena in hkrati razočarana – teža bo spet naraščala!

Ob nizkokalorični dieti se človeški organizem zavoljo nagona po preživetja vzdrami, kakor hitro zazna pomanjkanje. Dolgotrajno zmanjševanje energijskega vnosa tako prisili organizem, da se prilagodi in zmanjša svoj bazalni metabolizem, v našem primeru recimo na 2000 kalorij dnevno in tako spet nastajajo zaloge.

Sočasno z zmanjšanjem porabe organizem ob pomanjkanju energije izrabi sleherno priložnost, da si ustvari zaloge, da se izogne morebitni lakoti v prihodnje. Iz tega izhaja tudi dobro znani skokovit porast telesne teže ob najmanjšem dietnem prekršku. Naša oseba se na primer naenkrat zredi za dva do tri kilograme, ki jih je s težavo izgubila v nekaj tednih diete.

Nizkokalorične diete so zelo popularne, a želeni učinek je varljiv, če ne celo obraten. Vsakič, ko se posameznik začne držati nove diete, opazimo tri stopnje: hujšanje, umiritev teže in rejenje. Poleg tega pa so tukaj še zdravstveni pomisleki, zaradi katerih se je glede izbrane diete dobro posvetovati s svojim zdravnikom. Pri hujšanju se je pomembno zavedati tega, da na račun izgube kilogramov ni vredno izgubiti dobrega zdravja in počutja.

Jeti