Domov Prehrana Kako s pravilno prehrano omejiti stres

Kako s pravilno prehrano omejiti stres

stres

Hrana je najbolj samoumevni vir naše energije. Kadar smo žalostni, zaskrbljeni, bolni in preobremenjeni, naša prehrana pogosto trpi.

Dobro je znano, da je osnova v boju proti stresu iskanje vzroka in načina kako ga zmanjšati ali pa se enostavno naučiti živeti s stresom. Pravilna prehrana lahko pomaga organizmu pri soočanju z negativnimi posledicami stresa in lahko zmanjša negativno biološko in fizično delovanje stresa ter njegovih učinkov. Kljub temu, da je pomanjkanje hranljivih snovi zelo redek vzrok stresa je jasno, da je v takšnem stanju v organizmu povečana celična aktivnost in s tem tudi povečana potreba po hranilnih snoveh. V stanju stresa je posebno pozornost potrebno nameniti izboru živil in prebavi, ki lahko organizmu nudijo opazno olajšanje. V stresnem obdobju so povečane potrebe po hranilih. Slaba prebava vpliva na manjšo absorpcijo hranil, kar vpliva na slabo preskrbljenost vitalnih organov s hranili. Kot rezultat se razvijejo občutki jeze, nervoze, utrujenosti, zaspanosti, depresije in anksioznosti. Posebno pozornost je treba nameniti beljakovinam, antioksidantom, esencialnim maščobnim kislinam, kalciju ter magneziju.

Potrebe organizma po večjem vnosu kalorij v stresnem obdobju narastejo skupaj s potrebami po beljakovinah, kar je posledica povečanega izločanja hormona nadledvične žleze (regulira pretvorbo beljakovin v ogljikohidrate). Sestavni del jedilnika med stresom so ribe (tuna, losos, sardine), belo meso, soja, jajca in mleko. Antioksidanti vitamini A, C i E, beta-karoten in selen so pomembni za ohranjanje zdravega imunskega sistema. Za sintezo adrenalina je potreben samo vitamin C. Zaradi  deficita antioksidantov slabi odpornost organizma proti različnim infekcijam in se poveča verjetnost za bodoči stres.  Definirano je osem vitaminov B skupine, ki igrajo pomembno vlogo pri pretvarjanju energije iz hrane in ohranjanju zdravja živčnega sistema. Pomanjkanje kakšnega vitamina iz te skupine se kaže kot anksioznost in depresija. Pantotenska kislina, B5 je najpomembnejši proti stresni vitamin iz B skupine.

Kalcij in magnezij omogočata prenos živčnih impulzov in krčenje mišic. Med stresom je njuna količina v organizmu zmanjšana, kar lahko poveča preobčutljivost organizma (oslabitev mišic, mišični krči). Dobro načrtovana prehrana nudi zaščito osebam podvrženim stresu. Poleg tega je priporočena redna telesna vadba ob kateri se izloča endorfin, naravni agens za večanje razpoloženja.

Lidija L.