Domov Prehrana »Čustveno« prehranjevanje

»Čustveno« prehranjevanje

muffina

Ne jemo vedno le zato, ker smo lačni. Če bi bilo temu tako, potem verjetno nihče od nas ne bi trpel za posledicami prekomerne telesne teže. V sodobnem svetu hitenja in stresa hrano vse prevečkrat izrabljamo kot nekaj, kar nam predstavlja udobje, nam je v užitek in sprošča našo obremenjenost. To pa so na žalost tudi najpogostejši razlogi za pridobitev nezaželenih kilogramov.

Ne jemo vedno le zato, ker smo lačni.

Za zdravo in dolgoročno izgubo teže, je zelo pomembno, da v prvi vrsti prepoznamo razloge, ki nas vodijo do čustvenega prehranjevanja in najdemo načine kako preprečiti takšno ravnanje tudi v nadaljnje. Potrebno je prepoznati čustva, ki v nas sprožijo potrebo po prekomernem hranjenju ter poiskati bolj zdrave načine reševanja naših težav. Za začetek pomislimo kdaj jemo in zakaj. Ali jemo, le ko smo lačni? Ali pa po prigrizkih segamo tudi med obroki, nevede ali ko počnemo čisto nekaj drugega, na primer gledamo našo najljubšo nadaljevanko? Ali jemo, ko smo pod stresom ali zdolgočaseni? Ko smo osamljeni ali ko se želimo nagraditi?

Po tem ko ste ugotovili kateri so čustveni razlogi, ki tičijo za vašim prekomernim prehranjevanjem, je čas, da začnete s postopnim prizadevanjem za spremembo vaših navad, ki so do sedaj preprečevali vaša prizadevanja in uspehe pri izgubi telesne teže.

V boju proti čustvenemu prehranjevanju so vam lahko v pomoč naslednje strategije:

  • Po dolgem in napornem dnevu se, namesto s hrano, nagradite na drugačne načine. Sprostite so ob branju dobre knjige, privoščite si skodelico zeliščnega čaja ali z mislimi odtavajte daleč stran ob namakanju v sproščujoči kopeli.
  • Če jeste, ko vam začne primanjkovati energije, si privoščite katerega izmed naslednjih zdravih načinov povrnitve izgubljene energije: pojdite na kratek sprehod, poslušajte spodbujajočo glasbo ali naredite nekaj hitrih počepov in drugih vaj, ki vam bodo ponovno pognale kri po žilah. Ena izmed možnosti je tudi kratek dremež, ki pa naj ne traja več kot 30 minut.
  • Če se počutite osamljeni, ne poglejte v hladilnik, ampak v roke primite telefon in pokličite prijatelja, ki vas zna razvedriti, peljite psa na sprehod ali si najdite kakšno drugo aktivnost, ki bo vaše misli odvrnila od hrane.
  • Če jeste, kadar ste pod stresom, poskusite poiskati bolj zdrav način, da se pomirite in zberete. Poskusite z jogo, meditacijo ali dihalnimi vajami.

Pomembno je, da odkrijemo skrite vzroke, ki povzročajo kopičenje kilogramov ali preprečujejo izgubo že nabranih ter poiščemo ustrezne rešitve, da v prihodnje ne bomo ponavljali enakih napak.

M.G.