Domov Prehrana Energijske (kalorične) vrednosti živil

Energijske (kalorične) vrednosti živil

Energijske vrednosti živil

Večini ljudem takoj, ko slišijo besedo kalorije, na misel pridejo odvečni kilogrami in njihova dolgotrajna ter mukotrpna izguba. Vendar pa ima energijska vrednost krivično negativen prizvok, saj so kalorije v bistvu le lastnost živil, s pomočjo katerih izračunamo hranilno vrednost hrane. Težava nastane le, kadar jih v naše telo vnesemo preveč.

Dnevni vnos: 9630-10467 kJ (oziroma 2300-2500 kcal)

Kalorija je kakor joule merska enota za energijo in se določa kot toplota, ki segreje en kilogram vode za eno stopinjo celzija. So torej gorilna vrednost živil. Dnevno jih moramo v svoje telo vnesti določeno količino, ker jih telo potrebuje za energijo. To število se zaradi vedno novih spoznanj iz prehranskih in medicinskih analiz skozi preteklost spreminja, pogojeno pa je tudi s posameznikovim načinom življenja in dela. Čeprav priporočen dnevni vnos energijske vrednosti varira, obstajajo nekatere smernice o tem, koliko kalorij oziroma joulov energije dnevno potrebuješ.

Odrasel človek potrebuje pri normalnem zmernem delu približno od 9630 do 10467 kJ (2300 do 2500 kcal), pri težkih fizičnih delih pa ta potreba naraste do 16747 kJ (4000 kcal) in več. Vendar pa je povprečna dnevna potreba po energiji odvisna od zgradbe telesa, starosti, spola, telesne višine, teže, od vrste dela, ki ga opravljaš, fizične in telesne aktivnosti posameznika. Potreba po energiji, ki jo vnesemo v telo, z leti upada, obenem pa za vse starostne skupine, oba spola in vse vrste poklicev velja, da je najpomembnejše, da je hrana, ki jo uživamo, uravnotežena. Odrasel človek potrebuje dnevno za normalno življenje in delo, ki terja zmeren do povečan napor, od 100 do 130 g beljakovin, od 60 do 100 g maščob in od 400 do 500 g ogljikovih hidratov. Pri povečanem naporu naj torej potreba po energiji ne bi presegla 14654 kJ (3500 kcal) na dan.

Pri vnosu energijske vrednosti torej previdno. Pri hujšanju mnogim pomaga štetje joulov oziroma kalorij, ki jih vnesejo v telo. V ta namen pa si v nadaljevanju lahko pogledate tabelo energijskih vrednosti posameznih živil. Ne glede na to, kako intenzivno se posvečate vadbi ali zmanjševanju energijske vrednosti, pa ne poskušajte izgubiti več kot pol kilograma na teden in ne jejte manj kot 5862 kJ (1400 kcal) moški in 5024 kJ (1200 kcal) ženske na dan. Ne samo jesti manj, temveč tudi jesti pravilneje. Zdrava prehrana vam pomaga, da telo dobi zadostno količino energije, in da količina vnešenih joulov oziroma kalorij ostane pod nivojem, ki bi lahko povzročila debelost.