Domov Zdravje Kaj je ITM – indeks telesne mase?

Kaj je ITM – indeks telesne mase?

kajjeitm

Včasih vas moti le tisti odvečen centimeter, ki se neprestano oklepa vašega pasu. Preden se brezglavo podate v naslednjo shujševalno dieto, za katero ste slišali, da brez dvoma deluje, raziščite, kako prehranjeno je vaše telo. S pomočjo indeksa telesne mase – ITM se prepričajte, katera skupina ste, in če odkrijete, da spadate v normalno prehranjene posameznike, bi bila le majhna sprememba v vaših prehranjevalnih navadah dovolj, da boste končno lahko pokazali raven in zapeljiv trebušček.

Indeks telesne mase (ITM) je število, s katerim lahko relativno dobro ocenimo prehranjenost osebe, to pomeni podhranjenost ali debelost. Primeren je za moške in ženske v starosti od 20 do 65 let, ne pa za otroke, mladostnike in starejše, ker je delež mišičja pri njih drugačen. Indeks je zgolj informativne narave, saj je posameznikova idealna teža odvisna od večjega števila dejavnikov (ukvarjanja s športom, zadnje prehranjevalne diete, hidracije itd.).

IZRAČUN INDEKSA

ITM lahko sami izračunate s pomočjo formule:

ITM = [telesna teža v kg] : [telesna višina v m]2

Svoj indeks nato umestite v spodnjo tabelo in ugotovite, ali imate normalno, previsoko ali prenizko težo. Kot primerna telesna teža velja tista, pri kateri razpon telesne mase omogoča najnižje tveganje za bolezni in najvišjo življenjsko dobo. Čim višji je indeks, večje je tveganje obolevanja za srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo ali rakom.

Indeks telesne mase

Na spletu lahko najdete več strani, ki ponujajo spletni izračun indeksa, najpogosteje pa poleg osnovnih dveh podatkov, to sta vaša teža v kilogramih in višina v metrih, zahtevajo še podatek o vaši starosti in spolu, saj sta to dva dejavnika, ki vplivata na natančnejši končni izračun.

ITM naj vam bo torej  v pomoč pri odkrivanju vaših nepravilnih prehranjevalnih navad, kot opozorilo za spremembo v vašem načinu življenja in posledično zmanjšanje tveganja bolezni, povezanih s prekomerno težo.

T. R.