Domov Kako shujšati Izgubljanje kilogramov s »super hrano«

Izgubljanje kilogramov s »super hrano«

stiri_pomarance

Bi verjeli, da obstaja hrana, ki lahko zniža holesterol, zmanjša tveganje za nastanek srčno – žilnih bolezni in raka, poleg tega pa pomaga pri zdravi izgubi kilogramov in vas spravi v boljšo voljo? Hrano, ki zmore vse to, imenujemo super hrana. Najdemo jo v vsakem supermarketu, le vedeti moramo, kaj iskati.

Top super živila

 • Borovnice
 • Brokoli
 • Ovseni kosmiči in vlaknine
 • Pomaranče
 • Fižol
 • Soja
 • Čaj (črni ali zeleni)
 • Losos
 • Paradižniki
 • Oreščki
 • Mleko in mlečni izdelki
 • Špinača

Poudariti je potrebno, da k super hrani spadajo živila, ki so naravnega izvora in niso predelana.

Borovnice – bogat vir antioksidantov

Uživanje borovnic pomaga pri izgubi maščob, znižuje nivo holesterola v krvi in skrbi za primeren krvni sladkor. Učinek je najmočnejši, če jih kombinirate z nizkokalorično hrano. Borovnice vsebujejo ogromno antioksidantov, fitoflavinoidov, kot tudi vitamina C in kalija. Nutricionisti in zdravniki so si enotni, da polovica skodelice teh slastnih gozdnih sadežev na dan pripomore k znižanju tveganja nastanek za srčno – žilnih bolezni in razvoja raka, delujejo pa tudi protivnetno.

Ribe bogate z Omega – 3 maščobnimi kislinami – super hrana za srce, sklepe in spomin

Omega-3 maščobne kisline so za človeka izjemno pomembne, saj jih organizem ne more sam proizvajati in jih mora nujno dobiti s hrano. Omega-3 maščobne kisline naj bi aktivirale posebne gene, ki spodbujajo izgorevanje maščob, gradnjo vezivnih tkiv in nižanje krvnega tlaka. Po nekaterih raziskavah pa pomagajo tudi pri zmanjševanju težav z artritisom in izboljšujejo spomin pri Alzheimerjevi bolezni. Največ Omega-3 maščobnih kislin se nahaja v ribah, kot so: atlantski losos, inčuni, sardine, skuše, postrvi.

Vlaknine – super hrana za uravnavanje holesterola in zniževanje telesne teže

Vlaknine se v velikih količinah nahajajo predvsem v žitih, fižolu, sadju in zelenjavi. Vlakninsko bogata prehrana pomaga pri vzdrževanju normalnega holesterola in krvnega sladkorja, urejanju prebave in preprečevanju povečane želje po hrani. Polnozrnata živila so čudežna pri izgubljanju kilogramov, zato nutricionisti priporočajo, da dan začnemo prav z njimi – torej sadje in žitarice za popolni zajtrk, saj s tem zaužijemo veliko vlaknin in malo kalorij.

Čaj – vir antioksidantov in polifenolov

Zahvaljujoč polifenolom, ki jih najdemo predvsem v zelenem čaju, lahko pri rednem uživanju opazimo upad telesne teže, na račun pospešenega metabolizma. Visoke koncentracije antioksidantov pa pomagajo pri uravnavanju holesterola.

Kalcij

Vsi vemo, da je kalcij nujno potreben za zdrave kosti in preprečevanje osteoporoze. Novejše raziskave kažejo, da je kalcij uspešen tudi pri zniževanju telesne teže, saj naj bi vplival na presnovo maščob, ki se nabirajo na trebuhu. Če ste se torej odločili za hujšanje, bosta dva kozarca mleka na dan povečala učinke izbrane diete.

Temna čokolada – najslajša super hrana

Seveda govorimo o temni razvadi z vsaj 60 % deležem kakava. Večji kot je delež kakava, nižji je delež maščob in sladkorjev. Dokazano je, da temna čokolada samo koristi človeškemu organizmu. Brez slabe vesti si lahko privoščite košček kar pred obrokom, saj zmanjša apetit in tako boste pojedli manjšo količino hrane.

A. P.