Domov Kako shujšati Kako hujšati s probiotiki?

Kako hujšati s probiotiki?

probiotiki

Kaj so probiotiki?

Probiotiki so živi organizmi, ki izboljšujejo delovanje mikroflore v prebavnem traktu. Gre za zdrave bakterije – mikroorganizme, ki živijo v človekovem organizmu, natančneje v črevesju. Beseda probiotiki izhaja iz grških besed pro (za) in bios (življenje) in dobeseden prevod izraza probiotiki bi bil »za življenje«. Naloga probiotikov, ki naseljujejo človekovo črevesno mikrofloro, je, da se borijo proti škodljivim in nevarnim bakterijam – povzročiteljem raznih bolezni. Ker je naša črevesna mikroflora izpostavljena stresu, neuravnoteženi prehrani, staranju, antibiotikom in drugim zdravilom, ki uničujejo tudi dobre bakterije, jo je potrebno obnavljati. To storimo tako, da probiotike v naše organizme vnašamo od zunaj – tako, da na naše jedilnike in v obroke vključujemo probiotična živila. Ti mikroorganizmi imajo pomembno vlogo tudi pri proizvajanju energije.

Če je probiotikov v telesu premalo, to pomeni, da črevesje za prebavo hrane porablja več energije, telesu pa jo zato ostane manj. Poleg zaščitne vloge pa strokovnjaki ugotavljajo, da je s probiotiki mogoče tudi shujšati.

Probiotiki in hujšanje

Raziskovalci in strokovnjaki so ugotovili, da imajo probiotiki blagodejne učinke pri izgubi telesne teže. Pri prekomerno težkih ljudeh je namreč pogosto mogoče opaziti, da je ravnotežje bakterij v črevesju porušeno. Ker tovrstno neravnotežje bakterij povzroča prekomerno težo, je bistvenega pomena, kakšno hrano uživamo. S pravilno prehrano namreč lahko uravnotežimo delovanje mikroorganizmov in pripomoremo k zmanjševanju telesne teže. Strokovnjaki za prehrano zato svetujejo, da na svoje jedilnike vključimo živila, ki so bogata s probiotiki, na primer jogurte. Pri tem je bolje izbrati tiste, ki vsebujejo veliko kalcija in beljakovin. Raziskave so pokazale tudi, da probiotiki blagodejno vplivajo na preprečevanje bolezni diabetes tipa II  in na bolezni srca in ožilja. Probiotične kulture tako učinkovito spudbujajo izgubo kilogramov na zdrav način, saj spodbujajo razvoj zdravih bakterij, ki uničujejo slabe bakterije, ki so povezane z odvečno telesno težo. Nekatere raziskave sicer kažejo, da naj bi probiotiki na ta način učinkovali zgolj pri ženskem spolu, pri moških pa probiotiki naj ne bi imeli vpliva na proces hujšanja.

Probiotiki nižajo absorbiranje maščobe v črevesju. Z njimi lahko uravnavamo hormone leptin in grelin, ki našim možganom sporočijo, kdaj smo siti in kdaj lačni. Ko je ravnovesje mikroflore v črevesju normalno, oba hormona za lačnost/sitost delujeta normalno, če pa je v črevesju premalo zdravih bakterij, pa ne zmoreta normalno uravnavati apetita, to pa pogosto povzroči, da jemo preveč.

Hujšanje s probiotiki postaja vse bolj priljubljeno, saj je dokazano, da uživanje probiotikov pospešuje tudi izgubo teže in pripomore k vzpostavitvi ravnotežja v črevesni flori.

Probiotična živila

Med živila, bogata s probiotiki, sodijo:

  • Pšenica,
  • Jogurt,
  • Banane,
  • Čebula,
  • Česen.

Če kupujemo nadomestke probiotikov ali prehranska dopolnila z mlečnokislinskimi bakterijami, potem moramo biti pazljivi, kaj izberemo, saj vsi izdelki niso nujno zdravi.