Domov Diete Kako se pripraviti na dieto?

Kako se pripraviti na dieto?

priprava_na_dieto

Dnevi so vse toplejši in obsijani s soncem, kar na pa dan privablja tudi tanjša oblačila, ki pokažejo kakšen odvečen kilogram, ki smo ga čez zimo pridobili. Že ptički na vejah čivkajo, da se poletje približuje zato moramo čim prej na delo za lepo postavo, pri tem pa je največji problem volja in motivacija.

Mentalna priprava na dieto

Najpomembneje je, da se na hujšanje dobro psihično pripravimo, da si naredimo načrt, si določimo cilj in imamo pri tem močno voljo. Če se ne počutimo dobro v svoji koži, je skrajni čas, da za boljše počutje tudi nekaj storimo. Če se že v naprej dobro mentalno pripravimo, nam bo dieto veliko lažje začeti in se je tudi držati.

Pred začetkom diete si je potrebno zastaviti nekaj pomembnih vprašanj, ki nam bodo pri hujšanju v veliko pomoč.

  1. Vprašajmo se zakaj sploh hočemo oz. potrebujemo dieto. Naredite si seznam  vseh stvari, ki jih želite spremeniti in zakaj jih želite spremeniti.
  2. Na voljo imamo morje diet, zato je najbolje, da si jih ogledate in ustvarite lastno dieto, ki najbolj ustreza vašemu okusu in dnevnemu ritmu. Lahko pa začnete samo z zmanjševanjem že obstoječih obrokov in povečanjem števila le teh – priporočljivo 5-6 obrokov.
  3. Načrt. Vzemite v roke list papirja in koledar ter si naredite načrt kako bodo čez teden potekali vaši dnevni obroki in vaša telovadba. Zelo pomembno je, da imate na dan vsaj 5 manjših obrokov in da se vsaj 3-4x tedensko gibate vsaj 30 minut.
  4. Določi začetek diete in pojdi v trgovino po živila, ki jih za dieto potrebuješ.
  5. Najdi svojo motivacijo. Ljudje se za diete odločajo iz različnih razlogov. Ali si želijo obleči manjšo konfekcijsko številko, imeti več energije, se bolje počutiti, odlično izgledati v kopalkah,…
  6. Razmislite o nagradah, ki si jih boste podarili ob osvojitvah vmesnih ciljev. V svoj načrt vpeljite vmesne cilje (npr. ob koncu prvega tedna želim izgubiti vsaj pol kilograma), za katere se nagradite z nakupom nove majice ali pa koščkom najljubše čokolade.
  7. Določite kako bo potekala vaša telesna aktivnost. Če niste največji ljubitelj teka ali kolesarjenja, se lahko odločite tudi za hitro hojo v klanec, saj je rekreacija v naravi ob tako lepih dneh več kot odlična. Lahko pa se odločite tudi za obisk fitnesa ali pa različne vodene vadbe, kjer imajo ponekod prvi obisk zastonj in se lažje odločite kaj vam najbolj ustreza.

Ko končate z vprašanji in razmisleki lahko začnete, saj bo zaradi vašega tehtnega premisleka in načrta ter zaradi boljše psihične pripravljenosti, začetek veliko lažji, cilj pa veliko bolj dosegljiv. Še lažje in tudi bolj zabavno je, če se na dieto pripravite s prijateljico, prijateljem, družinskim članom, s katerim se boste spodbujali in opažali vaš napredek. Seznanite vse okrog sebe, da hujšate in da pričakujete njihovo podporo. In naj vam nikar ne bo nerodno v restavraciji prositi, če vam lahko zavijejo za s sabo, ker je bil obrok prevelik, saj lahko preostanek zaužijete za večerjo ali pa naslednji dan.

P. R.