Domov PR Kako do čvrstega trebuha?

Kako do čvrstega trebuha?

Trebuh je eden izmed tistih predelov naših teles, ki je na udaru tako med moškimi kakor ženskami. Ženske si povečini želijo predvsem plosk in čvrst trebušček, moški pa hrepenijo po lepo, mišičasto izoblikovanem trebuhu. Poletje je čas, ko smo na predele svojega telesa še toliko bolj pozorni, zato je pomembno, da z učinkovito vadbo pričnemo čim prej. Tako namesto skrivanja vašega trebuha pod enodelnimi kopalkami ali pod širokimi majicami raje poprimite za delo, da boste med poletjem lahko zablesteli v najljubših kopalkah, brez slabe vesti in brez odvečnih oblačil. Pri izvedbi vaj, s katerimi želite doseči popoln trebuh, je najpomembnejša pravilna izbira vaj in doslednost ter disciplina pri njihovem izvajanju. Vztrajnost in natančna izvedba se vam bodo na dolgi rok obrestovali in v poletje boste vstopili bolj zadovoljni s svojo postavo.

Pred samo izvedbo vaj se je potrebno zavedati, da je pot od nekoliko ohlapnega in povešenega trebuščka do čvrstega dolga in terja svoj čas. Rezultati ne bodo prišli kar čez noč, kar je pomembno opozorilo predvsem za tiste, ki sicer radi hitro obupate. Vaje za popoln trebuh dajo vidne rezultate po določenem obdobju. To pa ne pomeni, da je za letošnje poletje že prepozno. Če se vaj lotite že danes, bo uspeh en dan bližje.

Pogosto najbolj efektivna, a tudi najmanj zaželena vaja, so trebušnjaki. Nekateri nanje prisegajo, spet drugi samo vajo sovražijo. Če ste eden izmed tistih, ki te vaje ne marate preveč, vas moramo razočarati – vaja je izjemno efektivna in na dolgi rok zagotavlja vidne rezultate. Seveda je pri trebušnjakih ključna njihova primerna izvedba – najprej lezite na mehko podlago na hrbet. Noge pokrčite v predelu kolen. Roke si položite pod glavo tako, da so komolci narazen. Počasi dvignite trup, pri tem pa napnite trebušne in hrbtne mišice. Ko se počasi dvigate, skušajte ostati povsem zravnani, kakor da je pod vami ravna deska. Zaradi vaše hrbtenice je pomembno, da ste čim bolj zravnani ter da pri dvigu ne obremenjujete mišic vratu. Vrat naj bo le podaljšek vaše zravnane hrbtenice. Ko pridete do najvišje točke (odvisna od vsakega posameznika – z višino nikar ne pretiravajte), v položaju nekaj časa vztrajajte, potem pa se počasi spustite v začetni položaj. Za optimalen rezultat lahko pokrčene noge za 5 centimetrov dvignete od tal. Naredite 30 ponovitev.

Poleg standardnih trebušnjakov so izjemno učinkoviti tudi bočni trebušnjaki. Izvajamo jih tako, da lezemo na bok, pokrčimo noge in roke položimo za glavo. Pri dvigu bodite pozorni na komolec – ta naj gre v  smeri zgornje noge. Pri tem bodite pazljivi, da ne premikate komolca in da ne obremenjujete vratu. Ko so noge obrnjene v levo, se dvigate z desnim komolcem. Na vsako stran je priporočljivo narediti po 15 ponovitev.

Zelo učinkovita in enostavna vaja je tudi kolo. Iz otroštva jo verjetno pozna večina izmed nas. Ležemo na hrbet, dvignimo noge in jih pokrčimo, roke pa pustimo počivati ob telesu. Nato položimo roke pod glavo, nekoliko dvignimo ramena od tal in napnemo trebuh. V tem položaju začnemo simulirati vožnjo s kolesom oziroma poganjanje pedal.  Gibe izvajajte počasi in ne sunkovito. Najbolj efektivni boste, če boste naredili tri serije po deset ponovitev.

Z malo truda in doslednosti si tako lahko z enostavnimi vajami svoje trebuščke pripravite na vroče poletje.