Domov Prehrana Kako zdravo jesti v velikonočnem času

Kako zdravo jesti v velikonočnem času

velikonocni_jajcek

Kot že sam naslov narekuje, se vztrajno bliža čas velike noči in z njo tudi polne mize, obložene z najrazličnejšimi bolj ali manj kaloričnimi jedmi. Za večino ljudi to pomeni druženje s svojimi domačimi in bližnjimi ob tradicionalni velikonočni pojedini. Za nekatere, ki pa se z oblikovanjem svojega telesa pričnejo intenzivneje ukvarjati že zgodaj spomladi in se tako pripravljati na toplo poletje, zna biti to tudi čas velikih skušnjav, zlasti po sladki potici in slastni šunki. Zato vam ponujamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da po veliki noči ne boste imeli slabe vesti:

  • Namesto običajne šunke, ki vsebuje približno 11 % maščobe, izberite pusto šunko, ki ima tudi do trikrat manj maščobe in je tudi manj soljena.
  • Tradicionalno potico zamenjajte za polnovredno kokosovo, rožičevo ali skutno potico. Lahko pa v preizkušeni orehovi potici le zamenjate beli sladkor za druge alternative sladil (med, rjavi sladkor, javorjev in agavin sirup).
  • Tudi kruh naj bo polnozrnat in pripravljen z olivnim oljem.
  • Čeprav je ena slabih strani jajc dejstvo, da zvišujejo holesterol, so tudi odličen vir beljakovin, zdravih maščob, aminokislin in raznovrstnih vitaminov in mineralov, zato se jim ne odrekajte preveč.
  • Hren ima veliko zdravilnih in blažilnih učinkov. Zaradi njegove sposobnosti čiščenja dihalnih poti ga nekateri uporabljajo tudi pri zdravljenju gripe in prehlada. Deluje rahlo antibiotično, zato so ga nekoč uporabljali tudi pri zdravljenju kroničnih in akutnih urinarnih infekcij.
  • Ob vseh velikonočnih jedeh si privoščite čim večje količine zelenjave, lahko v različnih solatah, prilogah ali kot samostojno jed.

Glavno vodilo pa naj vam bo, da se pred prazničnim časom odločite za določeno količino izbrane dobrote, ki si jo boste privoščili, in se tega načela držite. Občasni sladki prekrški vam ne bodo izničili dotedanjega truda, pa še toliko slajši bodo.

T.R.