Domov Prehrana Maslo ali margarina: kaj je bolje?

Maslo ali margarina: kaj je bolje?

maslomargarina

Zagotovo ste že večkrat brali razne članke ali razprave o debati, kaj je bolje – maslo ali margarina. Ker sta si to zelo podobna izdelka, ki se uporabljata večinoma za iste namene v kuhinji, nas zanima predvsem, katero od teh dveh živil je bolj zdravo in manj škoduje našemu telesu.

Že nekaj časa velja prepričanje, da je maslo veliko bolj škodljivo kot margarina, saj zvišuje vrednost slabega holesterola in je izdelano iz živalske masti, medtem ko je margarina izdelana iz rastlinskih olj, vsebuje manj nasičenih maščob. Razne raziskave in študije v zadnjih letih pa ne potrjujejo dejstva, da je margarina toliko bolj zdrava, ampak dokazujejo, da je odgovor na vprašanje, kaj je bolj zdravo, bistveno bolj kompleksno in zahtevno.

 

Primerjava hranilnih vrednosti

Za začetek je najbolje, da najprej primerjamo hranilne vrednosti enega in drugega izdelka ter jih primerjamo. Ker so hranilne vrednosti vedno odvisne od vrste živil in proizvajalcev, bomo za naš primer navedli tako vrednosti masla kot margarine naključnih proizvajalcev. Maslo, ki smo ga opazovali, je imelo hranilne vrednosti 744 kcal (3058 kJ) in 82 g maščobe na 100 g izdelka, medtem ko je imela margarina vrednost 720 kcal (2960 kJ) in 80 g maščob na 100 g izdelka. Iz teh podatkov lahko hitro sklepamo, da sta si pravzaprav izdelka res zelo podobna. Res je, da ima maslo nekoliko več kalorij ter višjo vsebnost maščob, vendar so razlika minimalne. Če želimo odgovoriti na vprašanje, kaj je bolj zdravo, pa se moramo nekoliko bolj poglobiti v primerjavo.

Prednosti in slabosti uživanja margarine

Velika vsebnost nasičenih kislin in holesterola je za maslo zagotovo največja slabost. Uporaba margarine se na prvi pogled zdi optimalna izbira za vse, ki si z zdravim prehranjevanjem želijo omejiti njihov vnos. Tudi maščobno-kislinska sestava margarine je boljša kot pri maslu, saj praktično ne vsebuje holesterola tako kot vsa živila rastlinskega izvora.
Čeprav na prvi pogled zgleda, da je torej margarina boljša izbira, moramo upoštevati tudi določene slabosti, ki jih ima v primerjavi z maslom. Največja slabost uživanja margarine je visok delež trans maščob, ki jih le-ta vsebuje in za katere strokovnjaki menijo, da so celo bolj škodljive kot nasičene maščobe. Danes se je ta slabost nekoliko popravila z drugo generacijo margarin, ki jo proizvajajo z uporabo novih tehnologij (te namreč omogočajo spreminjanje lastnosti maščob) in proizvodnjo margarin z nižjo vsebnostjo trans maščob. Dodatna slabost margarine je, da gre za maščobo, ki ne obstaja v naravi, in je umetno pridelana s kemičnimi procesi. Poleg tega se pri proizvajanju margarine uporabljajo maščobe in olja, ki so pogosto slabe kakovosti z zelo nizko hranilno vrednostjo.

Kaj je torej bolje?

Najbolje bi bilo zagotovo, da se izogibate tako maslu kot margarini oziroma da njihov vnos zmanjšate na minimalne količine. Če pa se že odločate za uporabo enega teh izdelkov, je morda rahlo boljša izbira margarina, ki pa mora biti kvalitetna in druge generacije. Vedno morate biti pozorni na vsebnost trans maščob, ki jih vsebuje. Vsekakor pa poskusite vedno preveriti čim več informacij glede kupljenih izdelkov, saj boste le tako vedeli, kaj uživate.