Domov Kako shujšati Najpogostejši miti o hujšanju

Najpogostejši miti o hujšanju

miti o hujšanju

Verjetno se je večina izmed nas že borila z odvečnimi kilogrami in izgubo teže. Pri tem pa smo se vede ali nevede gotovo srečali tudi s katerim izmed najpogostejših mitov o hujšanju, za katere večina izmed nas misli, da držijo. Takšni miti se širijo preko družbenih omrežij, spleta, medijev, itd. Glede na to, da raziskave kažejo, da je vsako leto vse več prekomerno debelih oseb, pri čemer se delež veča tudi pri otrocih, je toliko pomembneje vedeti, kako pravilno izgubljati težo in kateri načini hujšanja preprosto ne držijo. Takšni miti o hujšanju so tako ena od ključnih ovir za zdravo in učinkovito izgubo odvečnih kilogramov. Pa si poglejmo najpogostejše med njimi!

Mit št. 1: Majhne spremembe v dieti ali vadbi bodo prinesle velikanske in dolgoročne učinke!

Čeprav bi bilo krasno, če bi zgornja trditev držala, pa v realnosti žal ni tako. Pri izgubi teže ni prehitevanja in čudežno izgubljenih kilogramov, ampak je vsak izgubljen kilogram rezultat trdega garanja in truda. Pri hujšanju zato prej drži, da je dva plus dva tri, kakor štiri ali pet. Majhne spremembe zato ne morejo pomeniti velikih in vidnih rezultatov, zato obstaja velika verjetnost, da na tak način ne boste dosegli želenih sprememb. To sicer ne pomeni, da majhne spremembe za zdrav način življenja ne štejejo, pomeni pa, da od njih ne smemo pričakovati prevelikih učinkov. En grižljaj na obrok manj zato ne bo prinesel izgube več kilogramov.

Mit št. 2: Pri izgubi teže si postavite realistične cilje, saj boste sicer hitreje ob motivacijo in boste izgubili manj kilogramov.

Če si postavimo prelahke in preveč dosegljive cilje, to pomeni samo, da ne bomo dosegli cilja, ki si ga v resnici želimo. Raziskave namreč kažejo, da so ljudje, ki so želeli izgubiti težo in so si za to zastavili visoke ter ambiciozne cilje, v okviru zdravega razuma in zmožnosti, kilograme izgubljali hitreje, bolj učinkovito in svoj visok cilj tudi uspešneje dosegali, kakor tisti, ki so si zastavljali »realne« cilje. Po drugi strani ne obstajajo dokazi za to, da bi ambiciozno in visoko postavljeni cilji vodili v izgubo motivacije ali frustracije, ampak nasprotno kaže, da vodijo v boljše rezultate in do več izgubljenih kilogramov.

Mit št. 3: Hitra izguba kilogramov pomeni, da se bodo kilogrami hitro povrnili!

Študije in raziskave so nasprotno pokazale, da hitra izguba kilogramov na začetku hujšanja, ko je posameznik še močno motiviran za to, ne pomeni, da se bodo izgubljeni kilogrami tudi hitro povrnili. Na dolgi rok je takšna hitra izguba teže pravzaprav pomenila nižjo končno težo posameznikov. To pomeni, da nasvet, da je najbolje hujšati počasi in postopoma, v praksi in tudi na podlagi znanstvenih raziskav, ne drži.

Mit št. 4: S spolnim odnosom pokurite enako kalorij, kakor če prehodite 1,5 kilometra!

V nasprotju z zgornjim mitom in splošnim prepričanjem večine, spolni odnosi niso najboljši način za izgubljanje teže. Povprečni spolni odnos namreč po izsledkih raziskav traja med 6 in 8 minutami, kar pomeni, da povprečen moški, star okoli 30 ali nekoliko več, v tem času pokuri samo 20 kalorij. To je samo 14 kalorij več, kakor če bi v tem času samo sedel in gledal televizijo. Spolni odnos tako ne bi smel biti izgovor za dnevno vadbo, s katero boste dejansko pokurili primerno količino kalorij, ampak kvečjemu pika na i.

Mit št. 5: Za hujšanje je najboljša le ena vrsta vadbe!

Mnogi so mnenja, da bodo maščobne blazinice okoli pasu najlažje in najhitreje izgubili tako, da bodo izvajali zgolj vadbo za ta predel telesa. V resnici se na ta način ne bomo hitro ali uspešno znebili odvečnih blazinic, saj takšna vadba pomeni vedno isti tempo, iste gibe in isti srčni utrip. Na tak način telo sicer lahko porabi večji % maščob, a to ne pomeni, da je večje tudi skupno število kalorij, ki smo jih za vadbo porabili. Najboljša vadba za izgubo kilogramov je zato raznovrstna in je usmerjena v oblikovanje celega telesa. Pri tem je pomembna intenzivnost gibanja, saj večja intenziteta pomeni več porabljenih kalorij. Šele pri takšni vadbi bo telo prisiljeno v črpanje maščobnih zalog, ki se nabirajo na kritičnih predelih telesa.

Študije so pokazale, da v prvi mit še vedno verjame kar 85 % ljudi, v drugega 94%, v tretjega 85%, v četrtega »samo« 61% ljudi in v petega 80% ljudi. Ker so tovrstni miti tako razširjeni in vztrajni, je odločilnega pomena, da ljudje spoznajo resnico in z znanostjo podprte raziskave, saj je na ta način verjetnost, da bodo uspešno izgubili odvečne kilograme, precej večja.