Domov Zdravje Nevarnost prehranskih dopolnil za hujšanje

Nevarnost prehranskih dopolnil za hujšanje

nevarnost_prehranskih_zivil_za_hujsanje

Mediji nas vsakodnevno opozarjajo na ideale, ki so trenutno v trendu. Med njimi je tudi lepa suha, športna postava, ki pa jo je marsikomu težko vzdrževati oziroma pridobiti. Zato se veliko ljudi poslužuje raznih zdravil in prehranskih dopolnil za znižanje telesne teže, pri tem pa se ne vpraša po njeni varnosti in učinkovitosti, ampak le slepo verjame oglaševanju.

ZdravilaPrehranska dopolnila niso zdravila, saj ne zdravijo oziroma opravljajo bolezen. Laična javnost jih največkrat jemlje kot zdravila, saj je njihova vizualna podoba skorajda identična. Vendar med njima obstaja velika razlika in tudi stopnja varnostne preverjenosti.  Za zdravilo je potrebno predložiti Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke veliko dokumentacije, s katero se dokazujejo učinkovitost, kakovost in varnost določenih snovi, ki so prisotne v zdravilu. Prehranska dopolnila pa morajo biti prijavljena na Ministrstvo za zdravje, kjer le preverijo snovi, ki morajo biti v skladu s pravilnikom, vendar količine in kakovost snovi nihče varnostno ne preveri.

SlovenijaNa slovenskem trgu je veliko prehranskih dopolnil, ki naj bi zniževale telesno težo. Te izdelke velikokrat oglašujejo kot 100% naravne in brez slabih stranskih učinkov. Vendar ta prehranska dopolnila vsebujejo snovi, ki nimajo dokazane učinkovitosti oziroma lahko celo negativno vplivajo na zdravje ljudi. Med te snovi spadata efedrin in amfetamin, ki povzročata številne težave s srcem, krvnim tlakom ter delovanjem možganov. Tudi nekatere druge snovi, kot so kofein, gvarana, izvlečki pomarančevca povzročajo podobne simptome ter različne spremembe v obnašanju, nihanju razpoloženja, raztresenost ter razdražljivosti. Prehranska dopolnila so lahko tudi nehote ali hote kontaminirana s prepovedanimi snovmi. Zaradi slabe kontrole pa tovrstni izdelki pridejo do posameznika, ki tak izdelek zaužije in posledično škoduje njegovemu zdravju.

Najbolj zaskrbljujoče pa je, da je prehranska dopolnila, ki pomagajo pri zniževanju telesne teže kupiti zelo preprosto na spletu ali celo v bližnji lekarni. Zato pozornost pri spremembi obnašanja ali slabega počutja pri jemanju tovrstnih tablet ni odveč. Navsezadnje pa je gibanje v naravi in pravilna prehrana še vedno dokazano najboljši recept pri izgubi odvečne telesne teže. Saj le počasno izgubljanje telesne teže na naraven način prinese dolgotrajne in uspešne rezultate.

M. J.