Domov Kako shujšati Novo leto – nove shujševalne zaobljube

Novo leto – nove shujševalne zaobljube

novoletne zaobljube

Verjetno je med vsemi novoletnimi zaobljubami največ takšnih, ki so povezane s hujšanjem oziroma z željo po izgubi odvečnih kilogramov. Žal pa se še bolj pogosto zgodi, da veliko ljudi ostane le pri željah in zaobljubah, novo leto pa s sabo tako ne prinese bistvenih novosti. Da bi v novem letu svoje zaobljube o hujšanju zares uspešno uresničili, se je najprej potrebno čisto zares odločiti, da želite korenito spremeniti svoj življenjski slog in prehranjevalne navade. Raziskave namreč kažejo, da so med novoletnimi zaobljubami zaobljube o izgubi telesne teže najpogostejše, hkrati pa žal tudi najmanj uspešne. Da bi torej letos začeli zares in v naslednjem letu ne bi ponavljali istih zaobljub, smo za vas pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi lahko svoje novoletne zaobljube tudi uspešno uresničite.

1.      Hujšanje zahteva spremembe življenjskega sloga in navad

Preden se lotite katere koli diete ali vadbe, se morate zavedati, da bo izpolnjevanje novoletne zaobljube od vas terjalo precej truda, časa, potrpljenja in dela. Teža ne bo čudežno izginila sama od sebe po samo nekaj vadbah ali, če boste pojedli samo kakšen piškot manj. Uspešno hujšanje pomeni tudi odrekanje, korenite spremembe in drugačne navade. Brez sprememb bo namreč vse ostalo na svojem mestu, tudi odvečni kilogrami.

2.      Zapišite si jasne cilje

Druga pomembna stvar je, da si jasno zastavite cilje, ki naj bodo realistični. Da bi jih bilo lažje uresničevati in spremljati vaš napredek, je cilje najbolje zapisati. Lahko jih napišete po točkah, po vrstnem redu uresničevanja, po pomembnosti, itd. Za boljšo motivacijo, si lahko list z zapisanimi cilji obesimo nekam, kjer jih bomo lahko ves čas videli. Pri določanju ciljev je pomembno tudi, da ostanemo realni in da v prekratkem času od sebe ne pričakujemo preveč. Le na tak način bomo cilje tudi uspešno realizirali, kar nas bo napolnilo s samozavestjo in motivacijo. Pot do zastavljenega cilja bo lažja, rezultati pa trajnejši, če ne bomo ubirali bližnjic ali prehitevali, ampak se bomo hujšanja in novoletnih zaobljub lotili po metodi majhnih korakov. Če doslej npr. sploh niste nič telovadili, tudi cilj, da boste odslej vsakodnevno obiskovali fitnes ali telovadnico, najbrž ni pretirano realen. Bolje je na začetku ubrati majhne, a zanesljive korake, npr., da bomo enkrat tedensko obiskali fitnes, enkrat do dvakrat tedensko pa se bomo gibali na prostem. Če ste pri izpolnjevanju začetnih ciljev uspešni, jih lahko nato postopoma stopnjujete po zahtevnosti.

3.      Izberite vadbo, ki jo imate radi

Nobena novoletna zaobljuba glede hujšanja ne more biti uspešna, če ne vključuje tudi redne telesne aktivnosti oziroma vadbe. Da bi odvečne kilograme lahko uspešno izgubili je ključno, da izberete primerno vadbo – tisto, ki vam je všeč in torej ne tiste, ki vam ni všeč, pa morebiti obljublja hitre rezultate. Na vadbo, ki vam ni zares všeč, namreč slej ko prej ne boste več želeli hoditi, zato je bolje izbrati nekaj, kar vas veseli in pri čemer boste brez težav vztrajali. Danes je zares mogoče izbirati med najbolj raznolikimi vadbami, tako da gotovo ne bo težko najti nekaj, kar vam bo pisano na kožo.

4.      Novoletne zaobljube brez stradanja

Pomembno je, da se novoletnih zaobljub glede hujšanja lotite na pravi način – in ta gotovo ne vsebuje stradanja. Stradanje je škodljivo za naše zdravje, povrh vsega je za telo in počutje zelo neprijetno, daje pa le kratkoročne rezultate. Na dolgi rok svojega prehranjevalnega ritma ne morete urejati tako, da preprosto ne boste jedli. Pomembno je, da veste, kaj smete in v kolikšnih količinah jesti. Stradanje pogosto povzroča tudi bumerang učinek, saj telo ob pomanjkljivem vnosu hranilnih snovi prižge rdečo luč in začne kopičiti zaloge. Stradanje tako lahko vodi do dodatnih maščobnih oblog povsod tam, kjer si jih najmanj želite.

5.      Ne tehtajte se vsak dan

Čeprav je smiselno spremljati svoj napredek, pa prepogosto tehtanje nima smisla in vam lahko vzame voljo. Precej bolje se je tehtati enkrat na teden ali na 14 dni, ob približno istem času (npr. zjutraj na tešče ali zvečer pred spanjem). Na tak način je mogoče realneje oceniti napredek. Na začetku hujšanja bodo kilogrami najverjetneje izginjali hitreje kakor po določenem obdobju, toda to ne pomeni, da pri svojem trudu niste uspešni. Sčasoma se namreč metabolizem prilagodi novemu prehranjevalnemu režimu in spremenjenim navadam, zato se upočasni tudi prebava. Takšna, počasnejša pot, pa je hkrati tudi najbolj gotova in uspešna.

6.      Kakšni naj bodo moji cilji?

Pri ciljih ne smemo pretiravati, hkrati pa se ne smemo podcenjevati. V enem letu si je tako smiselno zadati cilj, da bi izgubili maksimalno okoli 10 kg. Teh 10 kg si lahko porazdelimo po trimesečjih. Vadbo je priporočljivo v svoj vsakdan vključiti vsaj 3-krat tedensko. Pri prehrani se je smiselno držati petih manjših obrokov, jesti pa lokalno, sezonsko in čim bolj svežo hrano. Tudi, če vseh ciljev ne boste uspeli zadovoljivo uresničevati, naj to ne bo razlog za obup ali prenehanje z vadbo ter spremenjeno prehrano. Vsakdo lahko na svoji poti zaide ali naleti na ovire, pomembno pa je, da si jih želi in zmore premagati.