Domov Prehrana Presno prehranjevanje

Presno prehranjevanje

presna_prehrana

Od vseh živih bitij smo ljudje edini, ki kuhamo svojo hrano. V zadnjem času je postalo priljubljeno presno prehranjevanje, ki obljublja ozdravitev srčnih obolenj, raka in drugih bolezni.

V strogem pomenu je presna prehrana surova, nepredelana, nerafinirana in toplotno neobdelana. To je zdravilna, hranilno bogata prehrana z veliko vitamini, minerali, encimi, antioksidanti, vlakninami in omega 3 maščobnimi kislinami. Ne vključuje rafiniranega sladkorja, bele moke, glutena in holesterola. Presno prehranjevanje pomeni, da so iz prehrane izločena vsa predelana žita, kot so kruh in kosmiči, ter vsi mlečni in mesni izdelki. Dovoljena hrana vključuje organsko pridelano sadje in zelenjavo, oreščke, semena, gobe, morske rastline, sveže začimbe in kalčke.

Kuhanje nevtralizira encime, ki so prisotni v hrani. Encimi so življenjska sila hrane, ki pomaga ljudem pri prebavi in absorpciji hranil. Če uživamo preveč kuhane hrane, mora naše telo potrošiti veliko energije, da pridela potrebno količino encimov. Postopoma, pomanjkanje encimov privede do težav s prebavo, pomanjkanja hranil, pospeši staranje in vpliva na povečano težo. Kuhanje hrane tudi zmanjša hranilne vrednosti nekaterih živil in uniči vitamine. Vendar pa se pri kuhanju nekaterih živil, njihova hranilna vrednost poveča, takšen je paradižnik, ki ima po kuhanju štirikrat več antioksidanta likopen, kot surov.

Čeprav je presno prehranjevanje lahko zelo zdravo, pa dolgoročno ni priporočljivo. Po eni strani nam zagotavlja vitalnost in vnos veliko raznovrstnih hranil, po drugi strani pa vsebuje premalo beljakovin, cinka, kalcija in železa, omega 3 maščob in vitamina B 12, katerih dolgoročno pomanjkanje lahko privede do velikih zdravstvenih težav. Nekateri se na samem začetku prehranjevanja soočajo s stranskimi učinki detoksikacije, kot so blagi glavoboli in vrtoglavica.

Presno prehranjevanjeLjudje, ki se presno prehranjujejo zaužijejo bistveno manj trans-maščobnih kislin, soli in sladkorja. Takšna prehrana vsebuje veliko količin vitamina A, magnezija, kalija, vlaknin, antioksidantov in folne kisline (vitamin B9 katerega potrebuje naše telo, da lahko proizvaja nove celice). Pozitivni učinki presnega prehranjevanja so čista koža, izguba teže, povečana energija in zmanjšana možnost rakavih obolenj, diabetesa in srčno-žilnih bolezni.

Naj vas ne zanese prehitro v takšen način prehranjevanja. Začnite s 50 % raznovrstne surove hrane na jedilniku in nadaljujte postopoma. Vsekakor poskusite tisti s pustolovskim duhom in tisti, ki bi se radi počutili lažje in čistejše tudi na duhovni ravni. Najdite ravnotežje, hrana se naj prilagaja vašemu življenjskemu slogu in ne obratno. Takšen način prehrane ne pride v poštev za ljudi, ki se aktivno ukvarjajo s športom in želijo pridobiti na mišični masi.

Kljub vsemu si dieto s presnim prehranjevanjem privoščite en teden v letu, da bi svojemu telesu privoščili vsaj malo počitka in čiščenja.

Lidija L.