Domov Prehrana Prezdravo prehranjevanje

Prezdravo prehranjevanje

zenska_z_jabolkom

V zadnjem času nam iz vseh strani podajajo nasvete o tem kaj in kako jesti , da bomo kar najbolj zdravi in najbolj lepi. Povečana je tudi količina informacij o tem, kaj se v resnici skriva v hrani, ki nam je na voljo. Vse lepo in prav, zaslužimo si vedeti, vendar ljudje, kompleksni kot smo, težko uberemo srednjo pot, hitro nas zanese v eno ali drugo skrajnost. Tudi zdravje smo sposobni spremeniti v bolezen, priča za to pa je pojav ortoreksije.

Kaj je ortoreksija?

Ortoreksijo nervozo (orthos = pravilen, orexis = apetit) je leta 1997 prvi izpostavil dr. Steven Bratman, ki jo je opisal kot nezdravo obsedenost z zdravo prehrano. Gre za motnjo prehranjevanja, pri kateri največji problem osebi ne predstavlja količina kalorij določenega živila, temveč njegov vpliv na telo, oseba stremi k vitalnosti in občutku čistosti.

Bolnik je obseden z idejo o popolnem načinu prehranjevanja.  Začne se nedolžno. Posameznik se odloči prehranjevati bolj zdravo, zato iz svojega jedilnika izloči nekatere nezdrave izdelke – najprej npr. se omeji pri uživanju maščob in sladkarij. Ker mu ta odrekanja ne povzročajo prevelikih težav, postane posameznik ponosen sam nase, kar mu daje zagon za naprej. Informira se o hrani, na tekočem je z najnovejšimi raziskavami glede škodljivosti živil, pri nakupu skrbno prebere vse informacije, še raje pa si hrano prideluje kar sam doma. Spisek nedovoljenih živil tako sčasoma postaja vedno daljši in daljši, posameznik pa do samega sebe postaja še strožji. Postavlja si nemogoča pravila, dokler mu skorajda ne zmanjka stvari, ki jih lahko vnese v telo.

Vse to ga omejuje pri vsakdanjem življenju – ogromno količino časa nameni pripravi jedi, nakupi živil so zahtevnejši in vzamejo več časa, saj išče točno določene izdelke … kar pomeni, da za ostale stvari zmanjka časa.  Socialno se izolira, ne udeležuje se več dogodkov – preveč ga je namreč strah tega, kaj ga bo čakalo na krožniku, hrana postane središče njegovega vesolja.

Vzroki in posledice

Ortoreksija največkrat prizadene uspešne, ambiciozne ljudi, perfekcioniste, tiste z željo po ugajanju, občudovanju,  veliko pacientov je že v preteklosti kazala znake drugih motenj hranjenja (stradanje, bruhanje). Vzroki za bolezen so različni, vendar pa lahko rečemo, da razlog zanjo največkrat tiči v ekstremno slabi samopodobi ter pomanjkanju samospoštovanja, za nekatere pa prekomerno ukvarjanje s hrano pomeni odlično nadomestilo za ukvarjanje s problemi, ki jih v resnici pestijo.

Bolezen prizadene tudi fizično. Poleg prevelike izgube telesne teže se bolniki soočajo s slabokrvnostjo, glavoboli, motnjami v delovanju srca, omedlevico, v hujših primerih s poškodbami organov, motenim delovanjem možganov in celo smrtjo.

Preden začnete slepo upoštevati razne nasvete, se naučite poslušati svoje telo. Opazujte ga, posvečajte mu pozornost, točno vam bo znal povedati kaj potrebuje, in česa ima preveč. Lahko je vaš najboljši prijatelj ali najhujši sovražnik, v vsakem primeru pa je vaš.

Jejte torej zdravo, ampak z glavo!

M.B.