Domov Diete South beach dieta

South beach dieta

southbeachdieta

dr. Arthur Agatston

V zadnjem času nedvomno ena najbolj priljubljenih diet je tudi prva, ki je širši javnosti uspela dokazati, da so nekatere maščobe zdrave in da je potrebno biti pazljiv predvsem pri zaužitju ogljikovih hidratov. Njen avtor je ameriški kardiolog dr. Arthur Agatston, ki je ob lastnih izkušnjah in raziskavah prišel do spoznanj, da je napačna prehrana glavni povzročitelj nastanka srčno-žilnih obolenj. Odločil se je sestaviti jedilnik, ki spominja na mediteranskega in predstavlja prvo fazo diete v treh korakih, ki zaradi dolgotrajnosti, postopnega uvajanja na ogljikove hidrate in zdravih porcij hrane predstavlja osnovo za učinkovito hujšanje in prehod na bolj zdrav način prehranjevanja.

1. faza South beach diete

V prvih 14 dneh iz jedilnika črtamo slaščice, peciva, kruh, riž, krompir, testenine in alkohol. Izogibamo se tudi sadja in sladkorja. Poudarek je na uživanju zdravih maščob in beljakovin, ogljikove hidrate in vlaknine pa naj bi pridobili iz zelenjave. Prepovedane so maščobe živalskega izvora. Psihično je to najnapornejši del diete, saj je potrebno popolnoma spremeniti naše prehranjevalne navade in tudi prekrški pri tem niso dovoljeni. Živila, ki jih lahko uživamo, naj bazirajo na visokem deležu kvalitetnih beljakovin –to so ribe, jajca, pusto (predvsem belo) meso, oreščki, nekateri siri in morski sadeži. Kot prilogo uporabljamo raznovrstno zelenjavo, zato lahko uživamo tudi kombinacije v obliki solat, enolončnic in juh. V teh dveh tednih se količinsko pri prehrani ne omejujemo, temveč se vedno najemo do sitega.

2. faza South beach diete

Imenujemo jo tudi stopnja stabilizacije, saj lahko v tem obdobju dieto malce omilimo. Vanjo vključimo nekaj kompleksnih hidratnih živil, kot so žitarice in nekatero sadje, vendar pazimo, da je glikemični indeks dodanih živil nizek. Izbiramo polnozrnate izdelke, še vedno pa se moramo izogibati sladkorju in hitri prehrani. Ta faza traja tako dolgo, dokler ne dosežemo želene teže. Pri tem poskušamo jesti vsaj trikrat na dan,še bolj priporočljivo pa je obroke razdeliti na več delov, da omilimo presnovne spremembe v telesu.

3. faza  South beach diete

Ta faza traja do konca življenja in predstavlja trajno ohranjanje telesne teže. Vključuje postopen prehod na uživanje malo večje količine ogljikovih hidratov, vendar pa naj bodo ti uravnovešeni z ostalimi živili. Izogibanje praznim kalorijam, pretirani sladki in slani hrani ter nasičeni maščobi mora biti trajno, prekrške pa si lahko privoščimo le občasno. Vodilo prehranjevanja naj bo zmernost, zaželeno pa je, da v nov način življenja vključimo tudi čim več telesne aktivnosti.

South beach dieta je nedvomno eden boljših prehranjevalnih režimov, ki jih lahko zasledimo v zadnjem času, povzroča dolgotrajne in vidne spremembe ter nas spodbuja k zdravemu načinu življenja. Zaradi velike vsebnosti nepredelane hrane varuje ne le pred srčno-žilnimi boleznimi, temveč tudi pred diabetesom in rakom.