Domov Vadba Učinkovite vaje za lepo izoblikovane noge

Učinkovite vaje za lepo izoblikovane noge

dolgenoge

Ni ga boljšega letnega časa za motivacijo pri redni telovadbi kakor je ravno poletje. Poletje je namreč čas, ko dolge hlače in ohlapna oblačila zamenjamo za krila in krajša oblačila. Kratke hlače, kopalke in raznovrstna krila nas ob prvi probi, ki se navadno odvija že spomladi, opomnijo, da je zdaj primeren čas za redno vadbo, ki se bo osredotočila na kritične predele našega telesa. Mednje gotovo spadajo noge in večinoma krat tudi zadnjica. Večina izmed nas si želi lepo izoblikovane noge in čvrsto zadnjico, še zlasti pa je to pomembno za pripadnice nežnejšega spola. Ravno noge in zadnjica sta po mnenju večine žensk najbolj kritična predela, katerima so pripravljene posvečati največ pozornosti. Res je, da tudi vsak pri sebi najbolj opazi, kje se nabira največ maščobnih blazinic, so pa ženske zares že fiziološko nekoliko bolj nagnjene k nabiranju odvečne maščobe ravno v predelu zadnjice in nog. V nadaljevanju bo zato predstavljenih nekaj povsem preprostih, a izjemno učinkovitih vaj, s katerimi boste v poletje zakorakali bolj samozavestni in zadovoljni.

Za doseganje lepo oblikovanih nog in čvrste zadnjice je potrebno veliko vaje, vztrajnosti in doslednosti. Napete noge namreč takšne ne nastanejo kar same po sebi, ampak se je potrebno zanje potruditi. Ključno pri takšni vadbi, ki se osredotoča na določen del telesa, je seveda primerna izbira vaj. Zanimivo pri doseganju lepih nog in zadnjice je tudi to, da za dosego tega cilja ne potrebujemo zapletenih naprav in kompliciranih vaj, ampak so dovolj povsem preproste, a pravilno izvedene vaje. Gre za vaje, ki jih lahko vsakdo izmed nas izvaja kar v udobju lastnega doma in za katere ne potrebujemo dodatnih rekvizitov. Za učinkovito izvedbo vaj so dovolj športna oblačila in udoben športni copat, ki omogoča stabilnost.

Prva izjemno učinkovita vaja, ki jo iz svojih otroških let gotovo poznamo prav vsi, je klasičen počep. Pri počepu je poudarek predvsem na pravilni izvedbi vaje, saj se nemalokrat pokaže, da je kljub splošnem poznavanju te vaje med nami še precej takšnih, ki vaje ne izvajajo ustrezno. Pri počepu se moramo najprej postaviti v širino naših bokov. Naš položaj mora biti stabilen. V naslednjem koraku gremo počasi v počep, vse dokler stegna niso povsem vzporedna s tlemi. Pri tem je ključno, da s koleni ne pridemo preko konic prstov na obeh nogah. Prav tako usmerimo pozornost na hrbet – ta mora biti raven. V tem položaju zadržimo nekaj časa, potem pa se počasi dvignimo v začetno pozicijo. Počepi so dokazano odlična vaja za krepitev tako sprednjih kakor zadnjih stegenskih mišic, prav tako pa si z njimi lahko učinkovito učvrstimo zadnjico. Čeprav gre za vsem poznano vajo, pa je le pravilna izvedba tista, ki daje vidne rezultate. Z vajo ne gre pretiravati, sploh morajo biti z izvedbo previdni tisti, ki imajo kakršne koli težave s koleni.

Druga vaja je dvig nog. Pravzaprav gre za tako imenovane visoke brce oziroma kick-e. vajo pričnemo tako, da najprej stojimo v širini bokov. Iztegnemo desno nogo predse in se z levo roko skušamo dotakniti prstov na desni nogi. Gib izvajamo izmenično in smo pri tem pozorni na raven hrbet in na to, da je noga zares povsem iztegnjena. Vaja je odlična za sprednje stegenske mišice. Takšna preprosta vaja je namenjena tako začetnikom, rekreativcem kakor tudi vrhunskim športnikom.

Tretja preprosta, a zato nič manj učinkovita vaja, je počep z rotacijo. Spustimo se v počep. Ko pridemo do najnižje točke – ko so torej stegna vzporedna s tlemi – se odrinemo, skočimo v zrak in se pri tem zarotiramo za 180 stopinj (polovica kroga). Pri izvajanju ta gib ponavljajmo izmenično, zdaj v eno, zdaj v drugo stran. Vaja je na prvi pogled sicer povsem preprosta, v resnici pa terja veliko kondicije, moči, odriva in prožnosti v predelu nog. Dobra je tudi za povišanje srčnega utripa in pridobivanja odzivnosti. Ključ do vidnih rezultatov pa je, tako kot pri ostalih dveh vajah, pravilna izvedba samega počepa z rotacijo.

Z nekaj preprostimi vajami in redno, vztrajno vadbo, boste tako povsem pripravljeni na poletje in vaša kratka oblačila.