Domov Prehrana Zdrava prehrana na hitro

Zdrava prehrana na hitro

zdrava_prehrana_na_hitro

Hujšanje in zdravo prehranjevanje imata pomembno mesto pri ljudeh z željo po lepi postavi, vendar pa je vsakdanje vztrajanje pri režimu zdravega prehranjevanja težka naloga pri današnjem tempu življenja. Z nekaj manjšimi spremembami, ki ne zahtevajo veliko časa lahko spremenite življenjski cilj in svojo samopodobo.

Načrtovanje

NačrtovanjeOb začetku hujšanja in prehoda na zdravo prehrano je pomembno, da si zastavite uresničljive cilje. Počasno hujšanje je veliko bolj zdravo in učinkovito kot hitro izgubljanje kilogramov, prav tako ni potrebno takoj izločiti vseh najljubših jedi, saj košček čokolade ob sicer zdravi prehrani, ne bo naredil škode. Najbolje je vnaprej načrtovati obroke in jih razporediti čez cel dan, zato da nikoli ne ostanete lačni in vas ne premaga želja po pregrehah.

Pitje sadnih in zelenjavnih sokov

Namesto malice ali kar tako, med obroki si je dobro privoščiti sveže stisnjen sadni ali zelenjavni sok, ki v sebi skriva veliko vitaminov in mineralov, prav tako pa prežene lakoto in napolni z energijo.  Sveže sadje lahko zmešate tudi z jogurtom ali manj mastno skuto in dobite zdravo in nemastno malico.

Priprava hrane za s seboj

Kadar se odpravljate na pot ali pa veste, da boste dlje časa zadržani brez možnosti za pravi obrok, si vnaprej pripravite zdravo malico. Predvsem skuta, jogurt, jabolka, pomaranče, banane, suho sadje in oreščki dobro prenašajo potovanje, prav tako pa lahko pripravite zdrav sendvič iz polnozrnatega kruha, tunine ali šunke in veliko zelenjave, ob katerem pojeste kos sadja.

Seznam zdravih živil

SeznamZa prihranek časa ob načrtovanju zdrave prehrane, si je koristno napraviti seznam zdravih oziroma dovoljenih živil. Ta vam bo pomagal kombinirati različna živila za pripravo zdravih obrokov, lahko pa si napišete tudi nekaj že preverjenih ali priporočenih receptov, za dneve, ko se vam ne bo dalo razmišljati kaj pripraviti za kosilo ali večerjo. Recepte lahko zbirate v posebni mapi in jih uredite po vrsti jedi (zajtrk, kosilo, večerja, sladice), kar bo pripomoglo k večji preglednosti.

Za lepši dan …

Lep danTudi sladicam se ni potrebno povsem odpovedati, pomembno pa je da izberete zdrave in manj kalorične alternative. Skutna torta je tako veliko boljša izbira kot čokoladna, sadni sladoled in sorbet pa bolj zdrava od kremastega mlečnega sladoleda. Danes se dobijo tudi lažje sladice, ki so prej veljale za kalorične: lahek čokoladni napitek je lahko dober nadomestek za kalorično vročo čokolado. Tisti, ki prisegajo na naravno, pa se lahko posladkajo z medom, namazanim na polnozrnat toast ali opečeno žemljico. Če ste bolj kreativne narave, pa je vedno dobrodošlo ustvarjanje zdravih sladic, za katere najdete množico receptov – le tako boste prepričani, da je hrana, ki jo zaužijete resnično zdrava, saj boste sami nadzorovali pripravo.

Julija Csipö