Domov Diete 5 top diet

5 top diet

5_top_diet

Kot vemo, ni vsaka dieta primerna za vsakogar. Nutricionisti so predlagali pet različnih, a učinkovitih metod hujšanja, ki vas naredijo vitke brez odvečnega stradanja.

DIETA Z MALO OGLJIKOVIMI HIDRATI

Hujšanje se sicer začne z odstranitvijo ogljikovih hidratov (kruh, riž in testenine), vendar se jih potem postopoma spet vnaša v jedilnik. Izguba telesne teže na teden je od 2 do 3 kilograme (v fazi, v kateri je vnos ogljikovih hidratov omejen). Hujšanje se upočasni na 0,5 do 1 kilograma, ko se vnos poviša na normalen nivo. Zajtrk: omleta iz dveh jajc + rezina polnomastnega sira + nekaj rezin slanine. Malica: banana, avokado ali 25 g trdega sira. Kosilo: solata iz svežih kumar, paradižnika in 220 g piščanca. Večerja: paradižnikova juha s škampi.

NAJHITREJŠA DIETA

Če imate radi hitro, a zdravo hrano, je ta dieta kot nalašč za vas. Primerna je tudi za vse, ki pogosto jedo zunaj ali pa neradi kuhajo. Zajtrk: skodelica na mleku kuhane ovsene kaše + suho sadje. Malica: 30 g krekerjev. Kosilo: juha + pečena tuna + zelena solata. Malica: energetska ploščica + suho sadje. Večerja: na žaru pečen piščanec + majhna porcija krompirčka.

VEGETERIJANSKA DIETA

Obdelana živila, sladkor in alkohol so v tej dieti prepovedana živila. Ne sme se uživati niti glutena, mesa, rib in mlečnih izdelkov. V enem tednu se s to dieto izgubi od 2 do 3 kg, vendar se je treba marsičemu odpovedati. Zajtrk: sojino mleko + riževi vaflji s tofujevim namazom. Malica: tortilije z avokadom, solato in majonezo brez jajc. Kosilo: solata iz sezonskega sadja + pest oreščkov (mandlji, lešniki, arašidi, orehi).

GENSKA DIETA

Če do sedaj ni delovala nobena dieta, se zna to s slednjo popraviti. Bistvo je v izbiri živil, ki vzpodbujajo funkcije genov za topljenje maščob, po drugi strani pa istočasno blažijo gene, ki nalagajo maščobe. Dieta je idealna za vzdrževanje zdrave biološke teže. Zajtrk: pečeni jajci + polnozrnat kruh. Malica: 40 g oreščkov ali suhega sadja + čaj. Kosilo: pečena skuša s česnom + skodelica blitve. Malica: lubenica + brusnični sok. Večerja: goveji paprikaš + polnozrnat riž.

MINI DIETA

Koncept diete je kombiniranje dni nizkokalorične z dnemi normalne prehrane, saj se je lažje osredotočiti na zmanjšanje kalorij v krajšem času kot v daljšem. Na teden se izgubi od 0,5 do 1 kg. Zajtrk: Müsli z jogurtom + sveže sadje. Kosilo: paradižnikova juha + rezini rženega kruha. Večerja: file lososa na žaru + skodelica špinače.

M. B.