Domov Kako shujšati Ali mraz res pomaga hujšati?

Ali mraz res pomaga hujšati?

mraz in hujsanje

Prekomerna telesna teža je večni problem, s katerim se ukvarjajo tako znanstveniki kot zdravniki. Na trgu je na voljo ogromno različnih diet, vaj ter drugih načinov in metod, s katerimi lahko shujšate. Zadnje čase se pojavlja tudi en nov način, ki vpliva na hujšanje in to je izpostavljenost mrazu. Nizke temperature in daljša izpostavljenost mrazu, povzroča nastanek dveh hormonov, FGF21 in irisina, ki povzročata drgetanje telesa. Znanstveniki menijo, da je drgetanje dober način za izgubljanje odvečnih maščob/ kalorij, saj naj bi se med drgetanjem sprožila stimulacija za nastanek rjavih maščobnih celic. Rjave maščobne celice naj bi se na enak stimulirale tudi med vadbo. Zanimiv je podatek, da naj bi že 10 do 15 minut stanja na mrazu in drgetanja povzročilo iste učinke kot ura ali dve vadbe (odvisno od vrste in intenzivnosti), saj naj bi v tem času, pri obeh vrstah »aktivnosti«, ravni obeh hormonov zrasle do iste stopnje.

V čem je posebnost rjavih maščobnih celic?

Rjavo maščobno tkivo je poleg belega, eno izmed dveh vrst maščobnih celic v telesu. Med tem, ko bele maščobne celice služijo za shranjevanje energije, rjave poskrbijo za pridobivanje energije, toplote, tako da izgorevajo kalorije. V zimskih mesecih telo tako porabi več energije, da se telo ogreje, kar pomeni po navadi tudi večji vnos hrane v telo. V normalnih okoliščinah rjave maščobne celice porabijo toliko kalorij, kolikor jih bele shranijo v obliki nam vidnega sala. V primeru vadbe ali mraza pa naj bi se nastanek rjavih maščobnih celic povečal in tako naj bi rjave maščobne celice pokurile več kalorij kot bele in rezultat tega je lahko že vsem znan – hujšanje.

Izpostavljenost mrazu je lahko neke vrste terapija v kombinaciji z vadbo in prehranjevanjem. Nikakor pa ne hujšate tako, da boste zunaj zmrzovali. Lahko pa vsak dan poskusite z »mrzlo shujševalno terapijo«, vendar počasi in postopoma, da se ne prehladite. Hladni šoki so na primer priporočljivi in običajni tudi pri savnanju ali pod prho, saj naj bi povečevali odpornost telesa, imunskega sistema.