Domov Prehrana Nasveti za zdravo prehranjevanje iz več držav sveta

Nasveti za zdravo prehranjevanje iz več držav sveta

zdravo_prehranjevanje_po_svetu

Vse od francoske pazljivosti pri velikosti porcije do japonskega navdušenja nad ribami ter zdrave mediteranske prehrane.

Svetovne kulture in načini prehranjevanja nas lahko spodbudijo k zdravemu prehranjevanju doma. Ko nanese na zdravo hrano, se lahko veliko naučimo iz prehranjevalnih navad ljudi iz drugih držav. Tisti, ki spremljajo in se ravnajo po pravilih sredozemske diete imajo nižjo stopnjo za nastanek srčnih bolezni. Francozi uživajo v raznovrstni hrani, a ostajajo vitki zaradi količinsko majhnih porcij. Italijani jedo počasi, da bi okusili hrano in posledično pojedo manj. Japonci nasploh pojedo veliko sadja, zelenjave, morskih sadežev in rib. Američani pojedo več kot potrebujejo in predvsem zaužijejo velike količine predelane hrane. Različni načini prehranjevanja v drugih državah so lahko inspiracija za začetek novega, zdravega načina prehranjevanja.

FrancijaZdravi nasveti iz Francije zajema kontrolo velikosti porcij, saj se Francozi zavedajo, da so prvi ugrizi v hrano najokusnejši. Za tem okus in užitek konzumiranja hrane upadata. Če želite slediti trendom francoskega prehranjevanja, zmanjšajte velikosti postreženih porcij: uporabite manjše krožnike, pred glavno jedjo pojejte juho ali solato in tako omejite lakoto. Zakaj imajo Japonke najnižjo stopnjo debelosti med vsemi modernimi kulturami? Japonski način prehranjevanja je sestavljen iz sadja, zelenjave, rib, majhnih porcij in kvaliteta hrane je bolj pomembna od kvantitete. Poleg tega zelo redko uživajo mleko, mlečne izdelke in kruh. Pri kuhanju uporabljajo sezonsko hrano in sveže začimbe, izogibajo se predelani hrani. V Italiji so obroki pomemben del dneva, saj se zbere celotna družina za mizo polno dobrot. Skrivnost Italijanov je, da si za hrano vzamejo veliko časa, saj v njej uživajo in tako pojedo manj. Jejte dovolj počasi; 20 minut je potrebnih za prenos sporočila od trebuha do možganov, da ste siti. Kalorijsko najbolj obsežen obrok naj bo kosilo, pri tem pa se posvetite samo hrani in jo dobro prežvečite.

IndijaSkandinavska dieta vsebuje veliko rib iz hladnih voda (morja, jezera, reke). Indijska dieta temelji na zelenjavi in na hrani z nizko vsebnostjo maščob. Največ pozornosti pa je namenjeno mediteranskemu načinu prehranjevanja, ki je prisoten kar v šestnajstih državah ob Sredozemskem morju. Največ pojedo svežega sadja in zelenjave, svežih rib in fižola kot odličnih virov beljakovin. Najpomembnejši del prehrane je olivno olje, ki deluje preventivno proti pojavu bolezni srca in ožilja in pozitivno vpliva na razmerje med dobrim in slabim holesterolom, stimulira izločanje žolča, kar zmanjšuje možnost pojava žolčnih kamnov. Poleg tega obstajajo tudi dokazi, da olivno olje zavira rast nekaterih rakastih obolenj (npr. rak dojk).

Pozitivne učinke olivnega olja običajno pripisujemo nenasičenim maščobnim kislinam, ki jih je v olivnem olju približno 84% in skupini antioksidantov (polifenoli), ki jih je največ v ekstra deviškem olivnem olju. Ob vsakem glavnem obroku spijejo kozarec vina, kar vpliva na bolj zdravo srce.

V vseh prej omenjenih državah se obrok redko kdaj zaključi s težko, kalorijsko bogato sladico. Namesto nje si privoščite kos svežega sadja ali pa kepico sladoleda. Z upoštevanjem nasvetov iz drugih kultur, se lahko naučite uživanja v hrani in predvsem zdravega načina prehrane.

Lidija L.