Domov Diete Japonska dieta

Japonska dieta

japonska_cesnja

Za Japonsko je značilno prehranjevanje z raznovrstno sezonsko hrano.

Japonci te dni uživajo v cvetju – začele so namreč cveteti češnje, kar v deželi vzhajajočega sonca pomeni, da se je začela pomlad. Japonska (Nippon) leži ob vzhodni obali Azije. Japonska je visoko razvita država z najdaljšo povprečno življenjsko dobo prebivalstva pri čemer ima veliko vlogo prehrana. Zaradi neprimernih zemeljskih tal je obdelane le 15% celotne japonske površine. Približno na polovici teh obdelovalnih površin pridelujejo riž na terasah. Poleg riža pridelujejo še pšenico, tobak, sladkorno peso, pomaranče, grenivke, čaj. Japonska je vodilna svetovna ribiška država, ki ima svoje ribiške ladje v vseh svetovnih morjih.

Japonska prehrana je uravnotežena in raznolika, kar vpliva na manj pogoste srčno-žilne bolezni, sladkorne bolezni in prepeči nekatere vrste raka. Stopnja debelosti je na Japonskem najnižja na svetu.  Za doseganje vitalnosti Japoncev, ni potrebno vsak dan slediti zapovedim japonske kuhinje in jesti samo suši.  Osnova japonske prehrane so ribe, zelenjava, riž, soja, zeleni čaj in sadje. Japonci okus jedi izboljšajo z raznimi začimbami in dišavnicami izrazitega okusa; morske alge, sezam, ingver, limonska trava se največ uporabljajo.

Japonci zajtrk smatrajo za najpomembnejši obrok dneva. V večini ga sestavlja miso juha, riž, jajce ali ribe, zelenjava, kos sadja in zeleni čaj.

Zaradi pogostega uživanja rib imajo Japonci pogosto večjo količino omega-3 maščobnih kislin v krvi kot zahodnjaki. Predvideva se, da imajo Japonci prav zaradi tega manj težav z aterosklerozo.  Na Japonskem jedo ribe tudi do osemkrat, pri nas pa v povprečju enkrat na teden. Pomembno vlogo v prehrani imata riž in soja, ki imata nizko vsebnost maščob ter sta del skoraj vsakega obroka. Japonci imajo za riž kar dvanajst imen, ki so odvisna od načina priprave riža in s čim ga postrežejo.

Zelenjava je ključna v japonski kuhinji. Vendar kljub temu, da Japonci uživajo veliko zelenjave, vegetarijanstvo pri njih ni priljubljen način prehranjevanja. Zelenjava je prisotna v vsakem obroku v majhnih porcijah. Največ pojedo zelja, ki je obvezna sestavina vseh juh. Pogosto uživajo tudi kitajsko zelje, brokoli in špinačo. Brokoli in špinačo v večini začinijo z omako iz arašidov.

Največ popijejo zelenega čaja, ki vsebuje pol manj kofeina kot kava in pomaga uravnavati prebavo. Zeleni čaj pijejo ponavadi namesto sladice.

Japonska dieta zajema uravnoteženo prehrano in je ena bolj zdravih na svetu. Dieta traja 14 dni in se pričakuje izguba do sedem kilogramov po navedenem jedilniku.

Primer jedilnika:

Zajtrk:  črna kava ali zeleni čaj

Kosilo 1: 2 trdo kuhani jajci, zelena solata s paradižnikom (prelita z olivnim oljem)

Večerja 1: kuhana riba ali riba na žaru, zelena solata

Kosilo 2: kuhana riba ali riba na žaru, zeljna solata

Večerja 2: 200 gkuhane govedine, skodelica jogurta

Kosilo 3: velika pečena bučka, jabolka

Večerja 3: 2 trdo kuhani jajci,200 gkuhane govedine, zeljna solata

Za malico si privoščite kos sadja po izbiri in zeleni čaj. Govedino in ribo lahko zamenjate s tofujem in poleg zaužijte skodelico kuhanega riža. Dovolj je že, da zaužijemo več rib, sadja in zelenjave, vse v majhnih porcijah, da jemo počasi ter da uvrstimo riž in tofu na vsakodnevni jedilnik.

Lidija L.