Domov Diete Brazilska dieta

Brazilska dieta

brazilski_orescki

Banana je zlata zjutraj, popoldne srebrna in usodna ponoči.

Večina Brazilcev živi v obalnih regijah Atlantskega oceana v območju tropskega pasu, kar vpliva na prehranjevalne navade Brazilcev. Zaužijejo veliko količino škroba. Ob vsakem obroku sta postrežena riž in fižol, kar je tradicionalno tudi v Karibskih državah. V brazilski kuhinji se največ uporablja sladki krompir, jam, tapioca (maniok), Dendi olje (olje rdeče palme), meso, ribe trske (polenovke) in posušene kozice. V pripravljanju hrane uporabljajo kokosovo mleko ali olje, zaradi česar hrana ostane sveža dlje časa. Kokosovo olje v kokosovem mleku spodbuja delovanje ščitnice in pospešuje izgubo teže.

Pisana paleta zelenjave in sadja je prosto dostopna v Braziliji. Največ uporabljajo čebulo, paradižnik, avokado, paprike in olive. Med zelenjavo uvrščajo tudi arašide in ostale oreščke, ki rastejo predvsem na jugu države. Tipične začimbe so česen, peteršilj, ingver, koriander in jambu.

Pri kuhanju prav tako uporabljajo tropsko sadje, ki vključuje tudi pri nas poznane acai jagode, mango, papajo, guavo, citruse, marakujo, ananas in banane. Ostali značilni brazilski produkti so še: soja, bombaž, kava, pšenica, koruza in sladkor.

Nacionalna Brazilska pijača je koktejl caipirinha (limeta, sladkor in cachaca) in seveda kakav.

Brazilska dieta spada med najbolj popularne hitre diete. Brazilske ženske in dekleta so znane po dobrem videzu po vsem svetu, čemur pripomore prehrana, ki temelji na sadju in zelenjavi. Standardna verzija hitre diete traja 4 tedne in pričakovana izgubljena teža je približno10 kg, zato je primerna za obdobja pred poletjem in po praznikih. Zaradi pomanjkanja nekaterih živil je lahko pri nekaterih prisoten rahel občutek slabosti.

Primer jedilnika

Zajtrk: 1 kuhano jajce, 1 skodelica svežega pomarančnega soka

Dopoldanska malica: Skodelica pomarančnega soka in 1 rezina toasta

Kosilo: 100 g kuhanega mesa, 2 kuhana krompirja,20 g zelene solate (brez preliva)

Popoldanska malica: 1 rezina toasta in 1 skodelica svežega jabolčnega soka

Večerja: 200 g kuhane ribe, 1 kuhano jajce in pest zelenega graha

Kot lahko vidite, to je prehrana, bogata z sadjem in zelenjavo – ne more priti do pomanjkanja vitaminov in mineralov. Tudi obroki so porazdeljeni tako, da ne boste začutili lakote in ne bo problemov z nihanjem ravni sladkorja v krvi. Jedilnik lahko dnevno prilagajate svojim željam, glavne sestavine naj ostanejo mlečni izdelki (jogurt, jajca, sir), ribe, toast, sadje in zelenjava.

Brazilski recept

Muqueca capixaba (bela riba na brazilski način) za 4 osebe

  • 8       filejev brancina
  • 3       glavice šalotke
  • 3       mlade čebule
  • 6       paradižnikov
  • ½      paprike (po želji)
  • 1       limona

Ribo pustimo stati v limoninem soku 15 minut, jo speremo ter posolimo in popopramo. V ponev nalijemo olivno olje. Najprej prepražimo drobno narezano mlado čebulo, dodamo na kolobarje narezano šalotko in polovico nasekljanega paradižnika. Dodamo ribo in ostale sestavine. Kuhamo brez dodajanja vode na srednjem ognju približno 20 minut. Poleg postrežemo riž.

Lidija L.