Domov Kako shujšati Cimet pomaga tudi pri hujšanju in celulitu

Cimet pomaga tudi pri hujšanju in celulitu

cimet

Cimet velja za eno najstarejših začimb oziroma dišavnic. Nekdaj je veljal za zelo drago in cenjeno začimbo, ki so si jo lahko privoščili le najbogatejši ljudje, danes pa ga lahko kupimo v vsaki živilski trgovini razmeroma poceni. Cimet se pridobiva iz notranje skorje cimetovca, zanj je značilno, da so mladi listi drevesa živo rdeči in se ko se postarajo obarvajo zeleno. Cimet tako kot druge dišavnice vsebuje dragoceno eterično olje, ki se lahko uporablja v različne namene.

Pozitivni učinki cimeta na zdravje

Cimet je pomemben tudi v zdravstvu, saj v ustreznih količinah pozitivno vpliva na zdravje. Vsebuje namreč dober vir železa, mangana in kalcija ter tako odlično deluje na boljšo odpornost imunskega sistema. Ščepec cimeta v mleku ali čaju na primer dobro pomaga pri prehladu in gripi. Vroč napitek s cimetom tudi pospešuje znojenje kar je odlično pri zniževanju telesne temperature. Cimet prav tako pomaga pri znižanju ravni holesterola, krvnega sladkorja ter krvnega tlaka. Deluje tudi antibakterijsko kot antibiotik. Cimet pomaga tudi pri zmanjševanju možnosti levkemičnih in limfnih rakavih celic. Prav tako pomaga redčiti kri in tako pripomore k razgrajevanju strdkov. Ob redni uporabi cimet uniči nadležno kandido in druge neželene bakterije v črevesju. Cimet blaži napihnjenost, vetrove ter druge prebavne težave in drisko. Zaradi svoje sestave in eteričnega olja vpliva tudi na boljše počutje, odpravlja melanholijo in pričara praznično vzdušje. Cimet je znan po tem, da poživlja periferni krvni obtok in tako segreva telo, tako da je odličen za vse, ki jih rado zebe.

Cimet in njegovi negativni učinki

Kljub odličnim pozitivnim lastnostim pa ima cimet lahko tudi negativne učinke, če se ga zaužije v prevelikih količinah. Kitajski cimet naj bi v primerjavi z drugimi vrstami, ob prevelikih odmerkih negativno vplival na jetra in ledvice. Strokovnjaki zato priporočajo, da se ne zaužije več kot dve žlički cimeta na dan, približno 4,5 g. Cimet je lahko »škodljiv« za ljudi, ki imajo težave z želodcem, kot so na primer razjede na želodcu, prebavnem traktu ali gastritis. Eterično olje cimeta namreč lahko deluje dražilno in poslabša stanje. Prav tako ni priporočljiv za ljudi, ki imajo težave s srcem in nereden utrip.

Hujšajmo s cimetom

Cimet ne vpliva le na zdravje ampak tudi na telesno težo. Cimet namreč telo segreje, kar pozitivno vpliva na boljšo presnovo (predvsem glukoze) in prebavo. Na boljšo presnovo in prebavo vplivajo tudi vodotopne vlaknine. Ker cimet vpliva na višjo raven inzulina v krvi, s tem povzroči padec glukoze. Cimet ima tako vpliv na presnovo sladkorjev, kar obenem prepreči kopičenje maščob v telesu. Cimet je odlične pri hujšanju tudi zato, ker daje večji občutek sitosti in sodeluje pri boljši predelavi ogljikovih hidratov. Z rednim uživanjem cimeta, upoštevanjem načel zdravega prehranjevanja in vadbo, boste lahko izgubili kilograme.

Recept za shujševalni cimetov napitek:

  • ½ žličke cimeta v prahu
  • Žlička med
  • 200 ml vode

Sestavine zmešajte in segrejte, polovico napitka spijte zjutraj, drugo polovico pa zvečer.

S cimetom tudi nad celulit

Cimet se lahko uporablja ne samo za notranjo uporabo ampak tudi za zunanjo. Iz cimeta se lahko naredi odlična obloga, ki pomaga pri zmanjševanju celulita.

Recept za oblogo:

Cimet v prahu zmešajte z vodo. Vode, dodajte le toliko, da dobite mazljivo zmes. Hitro in dobro mešajte, da se ne bodo naredile grudice. Zmes mešajte do nanosa, saj zmes s počivanjem lahko postane sluzasta in neenakomerna. Zmes nanesite na problematične predele in jih nato zavijte še v folijo, tisto, ki jo uporabljate pri zavijanju živil. Folija bo poskrbela za intenzivnejše in učinkovitejše delovanje. Obloga začne delovati, ko na predelu, kamor ste nanesli oblogo, začutite dražečo toploto in pikanje. Koža bo vidno razdražena, vendar brez strahu, saj se bo v nekaj urah popolnoma umirila. Oblogo na telesu obdržite nekje med 20 in 30 minut. Za najboljše rezultate si oblogo naredite vsaj nekajkrat na teden, priporoča se nekje do 3x na teden. Eterično olje v cimetovi oblogi bo poskrbelo za lepši tonus, napeto, navlaženo in mehko kožo ter povečan pretok krvi.