Domov Diete Dukanova dieta

Dukanova dieta

dukanovadieta

Dukanova dieta je načrt prehranjevanja, ki je namenjen ljudem, ki si želijo izgubiti kilograme v relativno kratkem času in brez stradanja. Idealna je za tiste, ki nimajo radi športnih aktivnosti in si radi privoščijo meso ter mlečne izdelke, torej na splošno beljakovine in niso sladkosnedi.

Dukanova dieta knjiga receptov
Dukanova dieta, knjiga receptov.

To dieto je izumil francoski strokovnjak za prehrano in nekdanji nevrokirurg Dr. Pierre Dukan, ki je do diete prišel čisto po naključju, ko ga je pred leti prijatelj prosil za nasvet, ker ni mogel shujšati. Dejal mu je, da edina stvar, ki je ne želi izključiti iz svojega jedilnika je meso. Dukan mu je svetoval, naj pet dni ne zaužije ničesar drugega kot zgolj beljakovine in vodo. Pet dni pozneje se je njegov prijatelj vrnil s kar 4,5 kilograma manj. Držal se je diete še naslednjih pet dni in izgubil dodatne tri kilograme. Dr. Dukan je bil tako navdušen nad svojim uspehom, da je opustil kariero nevrokirurga in se popolnoma posvetil nutricionizmu ter razvoju te diete. Leta 2000 je izdal knjigo Je ne sais pas magrir, kar v prevodu pomeni ‘Ne morem izgubiti teže‘, ki je kmalu po izidu postala svetovna uspešnica.

Dukanova dieta ima štiri faze, skupno vsem fazam pa so beljakovine. Pri tej dieti je potrebno paziti, da ne zaužijete več kot 1600 kalorij na dan ter, da z jedilnika izključite vse ogljikove hidrate, sladkor in maščobe.

Prva faza Dukanove diete je Faza napada

Prva faza lahko traja od enega do deset dni, odvisno od tega, koliko kilogramov želite izgubiti. Jesti ne smete ničesar drugega kot le beljakovine (pusto meso, ribe, jajca, mlečni izdelki z malo maščobami in ovseni otrobi). Ta faza prebudi in pospeši metabolizem, zmanjša apetit ter omogoča obdržitev mišične mase.

Druga faza Dukanove diete je Faza križarjenja

Med to fazo se izmenjujejo beljakovinski dnevi z zelenjavnimi dnevi. Od zelenjave je dovoljena samo tista, ki ne vsebuje škroba, sadje pa sploh ni dovoljeno. Druge faze Dukanove diete se držite, dokler ne dosežete teže, ki ste si jo zastavili za cilj.

Tretja faza Dukanove diete je Faza utrjevanja

Ta faza je namenjena vzdrževanju nove teže, ki jo dosežete z bolj svobodnim jedilnikom, a še vedno dobro načrtovanim. Uživate lahko neomejene količine beljakovin in zelenjave, privoščite pa si lahko tudi hrano, ki je bila v predhodnih fazah prepovedana (sadje, kruh, sir, testenine, krompir, riž,….). Paziti pa morate, da še vedno obdržite en beljakovinski dan na teden.

Četrta faza Dukanove diete je Faza stabilizacije

Namen četrte faze se je naučiti pravil zdravega prehranjevanja za celo življenje. Pri tej fazi je dovoljeno vse, edini pogoj je, da še vedno obdržite en beljakovinski dan na teden in, da telo vzdržujete z redno vadbo.

Kot vsaka dieta ima tudi Dukanova dieta prednosti in slabosti.

Dukanova dieta knjiga
Dukanova dieta knjiga.

Prednosti:

  • Zaužitje zadostne količine beljakovin, ki jih naše telo najbolj potrebuje.
  • Točno določen seznam dovoljenih in prepovedanih živil.
  • Izguba kilogramov v relativno kratkem času ter zagotovljeni hitri rezultati brez stradanja.

Slabosti:

  • Dieta je primerna za ljudi, ki so na splošno bolj suhi in fit.
  • Rezultati se merijo v izgubljenih kilogramih in ne v centimetrih.
  • S pretiranim hujšanjem lahko naredimo telesu več škode kot koristi.

Dandanes ogromno ljudi po svetu prisega na Dukanovo dieto, med njimi tudi slavne osebnosti kot so Jennifer Lopez, Gisele Bundchen, francoski predsednik François Hollande in celo vojvodinja Cambridška Catherine, ki je to dieto preizkusila pred poroko s princem Williamom.

Urška Zlodej