Domov Kako shujšati Hoja v hribe in hujšanje

Hoja v hribe in hujšanje

hoja v hribe

Čeprav se mnogim zdi hoja v hribe premalo intenziven način vadbe, da bi z njo lahko učinkovito izgubljali kilograme in se jim zdi tak način telesne aktivnosti v prvi vrsti bolj za nabiranje kondicije, pa mnogi strokovnjaki in telesni trenerji poudarjajo, da je hoja v hribe eden izmed izjemno učinkovitih načinov hujšanja. Kako torej shujšati s hojo v hribe?

Kilogrami se bodo čudežno topili

Hoja je v vseh ozirih izjemno zdrav način vadbe, saj pri njej dela celotno telo, prav tako pa je hoja lahko dobra meditacija oziroma način soočanja s stresom. Sploh hoja v naravo zares pozitivno vpliva na naše počutje, hkrati pa na tak način skrbimo tudi za svoje telo. S hojo v hribe ne poskrbimo zgolj za to, da se bodo odvečni kilogrami hitro stopili, ampak tudi za sprostitev našega duha. Raziskave in študije so pokazale, da z aktivno hojo, sploh pa s hojo navkreber, pokurimo podobno količino kalorij kakor pri klasični vadbi, na primer aerobiki ali pilatesu. Prav tako je potrebno poudariti, da hoja v hribe običajno traja vsaj nekaj ur, to pa pomeni, da takšna vadba traja precej dlje časa kakor npr. kolesarjenje, plavanje, tek ali drugi športi. Ker hodimo več ur skupaj, s tem pokurimo več kalorij, hkrati pa oblikujemo naše celotno telo.

S hojo v hribe porabimo več kalorij kot s tekom

Če se tako na primer odpravimo na triurni pohod v hribe, lahko pri takšni vadbi porabimo kar 1700 kalorij. To dela hojo v hribe za izjemno učinkovit način kurjenja odvečnih maščob. Ne preseneča, da lahko na tak način pokurimo več kalorij kot s tekom. Vadba teka navadno traja uro ali še celo manj, hoja v hribe pa je sicer manj intenzivna, a časovno daljša vadba, pri kateri se vztrajnost izplača. Poleg izgube kilogramov je taka vadba odlična za razvoj naše osebnosti – če si zadamo za cilj osvojiti nek vrh in ga nato tudi dosežemo, je to odličen način za razvijanje osebnostnih lastnosti vztrajnosti, potrpežljivosti, borbenosti in ambicioznosti.

S tekom, tudi če tečemo vsak dan, tako ne moremo porabiti 1700 kalorij, niti ne moremo pokuriti 560 kalorij na uro, kar je povprečna poraba kalorij pri hoji v hribe. Pri teku se krepijo zgolj določene skupine mišic, prav tako precej trpijo kolena. Pri hoji v hribe pa enakomerno obremenjujemo celo telo, prav tako so manj obremenjeni zgolj določeni deli telesa. Če se odločimo za težji teren, potem se nivo intenzivnosti hoje v hrib zviša na nivo vzdržljivostnih športov.

Če se zdi hrib prevelik zalogaj,…

…potem najprej začnite s hojo po ravnem. Odličen začetek je hoja po gozdnih poteh, poljih, stran od prometnih cest in betona. Na ta način boste hojo hitro vzljubili, ravnino pa verjetno z veseljem zamenjali tudi za kakšno vzpetino.