Domov Kako shujšati Hujšajte med spanjem

Hujšajte med spanjem

hujsajte_med_spanjem

Dejstvo je, da telo pri vsakodnevnih opravilih potrebuje energijo. To, da med kolesarjenjem ali tekom porabljamo kalorije, vsekakor ni nič presenetljivega, porabljamo jih namreč tudi med sedenjem pred televizijo ali računalnikom. Zato prav tako pa ni nič nenavadnega, da tudi med spanjem trošimo energijo, ki jo čez dan vnesemo s hrano. A to ni vse – dlje kot boste spali, bolj boste izgubljali na teži, vsaj tako trdijo raziskovalci iz Univerze Case Western Reserve iz Clevelanda.

Spim, torej hujšam

Pomanjkanje spanca škodljivo vpliva na hormone, ki nadzirajo apetit in presnavljanje maščob. Če to opazite ali ne, ko ste utrujeni, pojeste več, morda celo veliko več. V globokem spanju vaše telo shranjuje rastni hormon, ki telesu pove, kako razbiti velike molekule maščobe in jih porabiti kot energijo. Maščobe se potem v manjši meri shranjujejo v obliki maščobnih blazinic na predelih bokov, stegen, trebuha in zadnjice. Strokovnjaki priporočajo, da spite vsaj 7 ur in pol na noč, da bosta obložen trebušček in zalita ritka pričela izginjati, ne da bi pri tem drastično spremenili svoj jedilnik ali se začeli intenzivneje ukvarjati s telovadbo. Nekateri sodelujoči v raziskavi univerze v Clevelandu pa so celo dejali, da so zaradi obilice energije, ki jo dober in dolg spanec prinese, čutili večjo potrebo po aktivnosti, zato so se z veseljem lotili športnih dejavnosti. To sploh ne preseneča, saj je naša zaznava, kako naporna ali enostavna je določena vadba, neposredno povezana s pomanjkanjem spanja – bolj utrujeni, kot smo, več napora bomo občutili. Morda se spalna dieta zdi kot iz sanj, a v današnjih časih na žalost veliko število ljudi s težavo najde čas za kakovostno spanje, saj je delovni dan pogosto daljši od osmih ur in tako časa za kakovostno in zadostno spanje zlahka primanjkuje.

Kaj lahko storimo budni?

Že čez dan lahko naredite marsikaj, da bodo ponoči kilogrami hitreje izginjali: delate lahko recimo vaje za moč. Vadba, ki bo povečala vašo mišično maso, vam bo v veliko korist, saj mišice pospešujejo bazalni metabolizem in tako boste med spanjem porabili še več energije. Če boste vaje izvajali, tik preden se boste odpravili v posteljo, boste globlje in mirneje spali, saj se vam telesna vadba pomaga sprostiti. Med spanjem se pokrite s tanjšo odejo, morda celo samo z rjuho, v sobi pa naj ne bo pretoplo, saj bo tako vaše telo porabilo več energije, ko bo čez noč skušalo ohranjati temperaturo. Če pa se vam zdi, da še vedno ne izgubljate na teži dovolj hitro, so vam v bolje založenih trgovinah ali lekarnah na voljo kreme in geli, ki še dodatno pomagajo pri topljenju maščobnih oblog in so posebej zasnovane za delovanje preko noči. Delujejo lokalno, prav tam, kjer jih potrebujete, in poleg zmanjševanja nadležnih blazinic učvrstijo ohlapno kožo, pomagajo pri blaženju morebitnega celulita in kožo naredijo bolj voljno in gladko.

B.P.