Domov Kako shujšati Hujšanje in konoplja

Hujšanje in konoplja

hujšanje s konopljo

Konoplja izhaja iz Azije, uporablja pa se jo predvsem v medicinske, pa tudi v industrijske namene. Poznamo jo v več oblikah, in sicer kot semena konoplje, olje in prašek. Ne smemo pa je mešati z marihuano, saj le-ta ne vsebuje THC-ja.

Konopljina semena vsebujejo trikrat več beljakovin kot na primer soja, vsebujejo pa tudi vseh osem aminokislin, ki so zelo pomembne za človeško telo, saj mu pomagajo pri nastajanju protiteles in krepitvi imunskega sistema. V semenih so večinoma esencialne maščobne kisline, ki so nujno potrebne za pravilno delovanje možganov, za rast in razvoj, pripomorejo pa tudi k obnavljanju kože, rasti las, kosti ter za dobro odpornost organizma. Najbolj znani maščobni kislini sta omega-6 in omega-3, poleg njiju pa semena vsebujejo še štiri druge vrste. Najzanimivejša med temi štirimi je zagotovo gama-linolenska kislina, ki jo sicer vsebujejo samo še materino mleko, nekatere vrste alg in svetlinovo olje. Le-ta zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, preprečuje nastajanje krvnih strdkov, arterioskleroze, luskavice, alergij, očesnih bolezni… Semena imajo prijeten, blag okus po oreščkih, zato jih z lahkoto dodamo k naši prehrani.

Zakaj je lahko konoplja učinkovita pri naših dietah?

Znano je, da je pri dietah ključnega pomena zmanjševanje vnosa ogljikovih hidratov ter posledično povečanje vnosa beljakovin, če se želi doseči želeni učinek oz. kadar želimo izgubiti odvečne kilograme, a ne tudi mišične mase. Konoplja vsebuje 10 aminokislin in je odličen vir beljakovin. Iz prahu konoplje se izdelujejo proteini, katere zelo cenijo športniki ter vsi, ki želijo živeti zdravo. Pomagajo namreč pri oblikovanju mišic, pa tudi pri zmanjševanju telesne teže. Ker vsebujejo veliko hranilnih snovi, posledično tudi zmanjšajo željo po manj zdravih prigrizkih. Konopljino olje pa je posebej primerno tudi za diete, kjer opustimo uživanje laktoze, mlečnih izdelkov, veliko sladkorja ali maščob, saj ne vsebuje laktoze in glutena. Prav zaradi tega je taka dieta primerna tudi za vegane.

Ker je konopljino olje občutljivo na toploto, je priporočljivo, da ga uporabljamo za preliv različnih solat, hladnih jedi, omak in namazov, lahko pa ga dodamo tudi jedem, ki ne zahtevajo segrevanja do visokih temperatur. Najenostavneje je, da ga uživamo surovega po žlicah, in sicer 1-2 žlici vsako jutro na tešče, saj tako dosežemo najboljši učinek.

Tudi znanstvene raziskave potrjujejo dejstva o hujšanju s pomočjo konoplje

Do danes so tudi različni raziskovalci potrdili tako zdravilne učinke konoplje kot tudi dejstvo, da lahko z njenim uživanjem izgubimo odvečne kilograme. Kot pri vseh dietah je seveda tudi pri tej zelo pomembno, da poleg njenega uživanja skrbimo še za uravnoteženo prehrano ter fizično aktivnost.