Domov Kako shujšati Hujšanje – modna muha ali nuja?

Hujšanje – modna muha ali nuja?

hujsanje_modna_muha_ali_nuja

Če bi teme, o katerih ženske (vse bolj pogosto pa tudi sodobni moški) na glas razpravljajo ob kavicah ali pa o njih le potihoma razmišljajo, razvrstili po pogostosti pojavljanja, bi se hujšanje zagotovo uvrstilo med prve tri, če ne že na sam vrh lestvice.

Filmska in glasbena industrija, svet visoke mode, oglaševalski mediji in ostalo, so skozi leta in leta prikazovanja deklet, ki bolj kot na privlačno, zrelo žensko postavo, spominjajo na dekliško, uspela vcepiti lepotni ideal, ki se mu večina želi na vse pretege približati. Tistim, ki si drznejo ostati izven tega trenda in biti samozavestni, kljub nekaj odvečnim kilogramom, pa kaj hitro pod nos pomolijo takšne in drugačne diete – seveda le zato, ker jim želijo najboljše, in v takšnem telesu se zagotovo ne počutijo dobro, mar ne?

Spet po drugi strani pa se sreča in zadovoljstvo zagotovo ne skrivata v nenehnem štetju kalorij, preizkušanju različnih diet z jo-jo efektom, odrekanju in izogibanju se ogledalom le zato, ker postava ne ustreza t.i. lepotnemu idealu.

A vendar v nobenem zakonu ni zapisanega pravila, da je privlačna ženska le tista, ki nosi konfekcijsko številko 34! Le v naših glavah … Zakaj potem tako strmeti k temu? In nenazadnje, s tem tudi ogrožati naše zdravje in samopodobo?!

Kdaj je hujšanje upravičeno?

Če izračunan indeks telesne teže (kilogrami/višina na kvadrat) ne preseže števila 25 (čeprav o debelosti govorimo šele, ko je ITM višji od 30, sicer pa le o prekomerni teži); če obseg pasu ne presega 80 cm (94 pri moških); in če ni porušeno razmerje med telesno težo in maščobno maso (obročki okoli trebuha),  se letošnje leto uprite modni muhi hujšanja!

Da pa skušnjava še manjša, imejte v mislih, da so ženske v pravem pomenu besede – torej tiste, ki imajo pravšnjo zadnjico, prsi in boke; ki se v svoji koži počutijo odlično in ki ne bodo godrnjale še ure in ure za tem, ko so si privoščile pozno – precej bolj privlačne.

Svoje obline in kilograme morate znati le pravilno nositi – jih sprejet in jih dojemati kot orožje za povišanje samozavesti in ne obratno, hujšanja pa se lotite le, če vaša postava resnično odstopa od zgoraj navedenih kriterijev, če vas omejuje pri gibanju in če vpliva na vaše zdravje ter počutje. V nasprotnem primeru pa … samozavest in pamet v roke!

P. Ž.