Domov Prehrana Izogibajte se hitri prehrani

Izogibajte se hitri prehrani

burger

Hamburgerji, pice, krompirček, burek, kebab in podobna prehrana so danes pravi hit. Okrepčevalnice in t.i. »fast food-i« se vedno bolj širijo in ponudnika s hitro prehrano lahko dobimo praktično kjerkoli. Vendar – a je ta hrana zdrava? Seveda je odgovor preprost, in sicer ne. Pa vendar se ljudje ne zavedajo, kako zelo je lahko škodljiva hitra prehrana, predvsem, če govorimo o uravnoteženi prehrani in želji po izgubljanju teže oz. hujšanju. Če ste na seznamu tistih, ki bi radi izgubili nekaj telesne teže in odvečne maščobe, se boste morali taki prehrani zagotovo nekoliko odreči.

Naj v začetku poudarimo, da če želite shujšati oz. na splošno zdravo živeti, ni nujno, da se hrani, ki jo imate najraje, za vedno odrečete. Če si občasno privoščite pico s prijatelji oz. kakšno drugo hrano, ki spada pod hitro prehrano, ni prav nič narobe. Pomembno pa je, da si te hrane ne privoščite vsak teden oz. še slabše vsak dan. Kaj pa je tako narobe s hitro prehrano? Le-ta je polna t.i. »praznih oz. nekoristnih maščob«, ki ima poleg tega še zelo visoke hranilne vrednosti (v kilokalorijah – kcal). Po vrednostih GDA, ki jih lahko dobite na katerihkoli živilih, ki jih kupujete, je preračunan dnevni vnos kcal, priporočen na cca. 2000 za ženske in 2500 za moške (vrednosti se lahko spreminjajo glede na športno aktivnost in druge faktorje). Dnevni vnos se sešteva, se pravi, če pojemo 4 obroke po cca. 500 kcal, telesu zadovoljimo potrebe po potrebni energiji. V primeru, da ta vnos prekoračimo, pa se bomo postopoma začeli rediti.

Koliko kalorij vam prinese vaš najljubši obrok

Ker ima vsak svoj okus, si bomo pogledali nekaj vrst hitre prehrane ter približno število kilokalorij, ki jih posamezna vrsta ima. Kalorije in vsebnost hitre prehrane so odvisne predvsem od načina, kako je le-ta pripravljena ter od živil, ki jih vsebuje. Če pogledamo npr. pico, ki je danes med najbolj priljubljenimi jedmi, lahko ugotovimo, da nima vsaka pica enakih hranilnih vrednosti. Zagotovo bo bolj škodljiva pica s pršutom in panceto kot margerita ali zelenjavna pica. Če ste na dieti in si želite privoščiti pico, raje naročite tako rekoč »manj obloženo«, saj se boste na ta način izognili še dodatnim kalorijam, ki jih lahko dobite. Ko že govorimo o pici, lahko rečemo, da se hranilna vrednost »normalne« pice giblje okoli 1300-1500 kcal. Če pomislite na prej omenjene GDA vrednosti, lahko hitro pridete do zaključka, da že ena pica zadostuje skoraj celemu dnevu. Določene pice, ki so zelo kalorične in preveč »naložene«, pa lahko presegajo tudi 2000 kcal, kar je bistveno preveč za naš organizem.

Kebab

Če pogledamo kebab, ki je v zadnjih letih postal zelo aktualen pri nas, rezultati niso nič bolj navdušujoči. En sam kebab vam prinese vsaj 700-900 kcal oziroma lahko tudi več. Veliko se vas bo vprašalo kako, saj je v kebabu veliko zelenjave. Res, da je veliko zelenjave, a je uporabljeno meso tudi zelo začinjeno in visoko kalorično, če pa temu dodamo še omake (ki zagotovo v pravem kebabu ne smejo manjkati), hitro dobimo visoko vrednost kcal.

Hamburger in burek

Kalorična vrednost hamburgerja se giblje okoli 500-600 kcal. Prav tako kot pri kebabu je hranilna vrednost tudi tu odvisna predvsem od dodatkov, ki jih dodamo v hamburger. Predvsem razne omake ter velika količina majoneze ali kečapa lahko občutno poveča število kalorij. Burek je prav tako zelo kalorična hrana, ki je poleg tega še posebno »mastna«, saj potrebuje določen način priprave, ki vsebuje precej maščob. Hranilna vrednost sirnega bureka je nad 600 kcal, medtem ko jih ima mesni zagotovo še več.

Če torej želite začeti z dieto, morate poleg omenjene hrane paziti tudi na drugo prehrano, kot so čevapčiči, cvrt krompirček, klobase itd. Kot smo že prej omenili, pa si hitro prehrano včasih le privoščite. Če jo boste zaužili npr. enkrat ali dvakrat mesečno, ne bo nobenega problema, pretiravanje pa vam bodo zagotovo vsi odsvetovali. Ne pozabite pa tudi, da poleg tega, da vas ta hrana redi, ima tudi zelo slab učinek na vaše zdravje, zato jo včasih raje zamenjajte s svežo zelenjavo.