Domov Prehrana Zelenjava

Zelenjava

veggies

Zelenjava kot izjemno pomemben del človeške prehrane v naše telo vnaša beljakovine, ogljikove hidrate, minerale in vitamine. Zelenjava je skoraj brez maščob in sladkorja, posledično so kalorične vrednosti nizke, zato predstavlja zelenjava odlično izbiro pri sestavljanju zdravega jedilnika.

Enciklopedija najpopularnejše zelenjave

Zelena solata (100g = 20 kcal) vsebuje vitamin A, B1, B2, C in E. Temnejša je solata, več vitamina A vsebuje. Telesu zagotavlja vlaknine in ima izjemne razkisljevalne učinke.

Paradižnik (100g = 16 kcal) vsebuje 13 vitaminov in 7 nujno potrebnih mineralov za zdravje telesa. Paradižnik morda ni najboljša izbira pri hujšanju, saj spodbuja apetit. Blagodejno pa vpliva na delovanje želodca, trebušne slinavke in jeter. Kot pri jabolkih, tudi za paradižnik velja, da se največja količina antioksidantov nahaja v olupku.

Kumarice (100g = 10 kcal) so 97 odstotkov sestavljene iz vode. So izjemno nizkokalorične, zato velikokrat slišimo, da imajo negativne kalorije. Njena vsebina je izredno bazična, zato odlično uravnoveša prebavo.

Čebula (100g = 45 kcal) vsebuje ogromno hranilnih snovi, med drugim velike količine kalija in cinka. Bogata je tudi z vitaminom B. Čebula čisti kri, izboljšuje delovanje srca, znižuje nezdravi holesterol, znižuje vročino in je znan diuretik, s čimer blagodejno vpliva na sečila.

Grah (100g = 70 kcal) je vrtna zelenjava z najvišjim deležem beljakovin. Vsebuje veliko kalija, magnezija in železa. Bogat je z vitamini B1 in B2. Grah je eno izmed živil, ki pomaga pri ohranjanju ravnega trebuha.

Korenje (100g = 27 kcal) ima izmed vseh vrst zelenjave največ beta karotina in posledično vitamina A. Vsebuje tudi ogljikove hridrate, kalij, kalcij, folno kislino, železo in vitamin K, ki neposredno vpliva na koagulacijo krvi.

Paprika (100g = 20 kcal) velja za nizko kalorično zelenjavo, ki je polna vitamina C in balastnih snovi. Že s polovico paprike zadovoljimo dnevno potrebo po vitaminu C. Za zadovoljitev potrebe po provitaminu A in vitaminu B6, pa je najbolj priporočljivo uživati rdečo papriko.

Bučke (100g = 15 kcal) so zaradi svojega odličnega okusa in vsestranskosti izjemno pogosto uporabljene v kuhi. Vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, beljakovin, kalcija, provitamina A in vitamin C. So izjemno lahko prebavljive, zato so odlična izbira pri hujšanju.

To je le nekaj vrst zelenjave, ki se zelo pogosto znajde na našem jedilniku. Najbrž je razlog enostavna priprava in dostopnost. Izjemnega pomena pri uživanju sta zagotavljanje svežine in obvezno umivanje zelenjave. Zdrav obrok je obrok v barvah mavrice, zato naj se na naših krožnikih čim večkrat znajde mavrica zelenjave.

P. Š.