Domov Kako shujšati Hujšate? Ne pozabite na vitamine!

Hujšate? Ne pozabite na vitamine!

sadje_vitamini

Že od mladih nog se učimo, da so za ohranjanje zdravja vitamini in minerali ključnega pomena. S pestro prehrano naj bi zagotovili vse snovi, ki jih naše telo potrebuje, da lahko normalno funkcionira. Na žalost pa je povprečni jedilnik zagotovo vse prej kot idealen, k temu pa moramo dodati še dejstvo, da uživamo vedno več predelane hrane, sadje in zelenjava iz trgovine pa sta osiromašena in velikokrat onesnažena s pesticidi.

Kadar se odločimo za takšno ali drugačno obliko diete, ker želimo izgubiti nekaj kilogramov, se bo naš jedilnik zagotovo še bolj skrčil. Zdravo hujšanje mora biti vsekakor takšno, da s hrano zagotovimo vnos vseh potrebnih snovi, zato mora biti hrana tudi v času hujšanja raznolika. Še posebno pozornost pa velja nameniti vitaminom, ki ne bodo poskrbeli le za vaše zdravje, ampak bodo tudi poskrbeli za vaš metabolizem in vam tako pomagali pri hujšanju.

Vitamin C

Vitamin C naše telo potrebuje ves čas, ne le kadar smo prehlajeni. Ker je antioksidant, ščiti celice pred oksidativnim stresom, poleg tega pa pomaga pri absorpciji drugih vitaminov in mineralov, npr. kalcija in železa. Telo vitamina C ne more skladiščiti, zato ga moramo s hrano ali prehranskimi dodatki vnašati vsak dan. Kje ga najdemo? V citrusih, paradižnikih, rdeči in zeleni papriki, brokoliju in drugih vrstah sadja in zelenjave.

B-vitamini

Skupino B-vitaminov pravzaprav sestavlja 8 različnih vitaminov: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), niacin (B3), pantotenska kislina (B5), B6 (piridoksin), biotin (B7), folna kislina (B9) in B12 (kobalamin). Pomembno vlogo imajo pri nastajanju novih krvnih celic, višajo energijo in uravnavajo metabolizem. Najbolje delujejo, ko jih zaužijemo skupaj, zato je najbolje vzeti kapsulo, ki vsebuje vse. Hrana, ki vsebuje veliko B-vitaminov: meso, ribe, listnata zelenjava, rumenjak, mlečni izdelki.

Vitamin E

Vitamin E je močan antioksidant, ki ima pomembno vlogo v metabolizmu. Pozitivno vpliva tudi na imunski sistem, nudi pa tudi zaščito pred rakom in srčnimi boleznimi ter pomaga pri ohrananju elastičnosti kože. Največ ga lahko zaužijemo z nenasičenimi maščobami, ki se nahajajo v avokadu, semenih, oreščkih ali hladno stiskanih oljih.

Vitamin D

Vitamin D pomaga pri izgubi maščobe, sicer pa je izjemnega pomena za zdrave kosti. Pomaga tudi pri premagovanju stresa. Nekdaj je veljalo, da je za dovolj veliko količino vitamina D, ki nastaja v koži, potrebna le nekaj minutna izpostavljenost soncu, vendar novejše raziskave kažejo na kronično pomanjkanje tega vitamina. Če tudi vi večino časa preživite doma, v pisarni ali šoli, premislite o jemanju vitamina D v obliki kapsul ali tablet, sicer pa se nahaja tudi v ribjem olju.

Kalcij

Kalcij je mineral, ki ga vsi poznamo po njegovem pomenu za močne kosti in zobe, vendar pa je še veliko pomembnejši za delovanje celotnega organizma. Raziskave so pokazale, da lahko zmanjša nalaganje maščob in spodbudi metabolizem, zato poskrbite, da ga zaužijete dovolj. Največ se ga nahaja v mlečnih izdelkih, če pa jih ne prenašate, lahko posežete po kalciju v obliki tablet.

Nikar ne pozabite, da mora biti zdravje tudi med hujšanjem na prvem mestu, zato poskrbite, da vašemu telesu ne bodo manjkali ti esencialni gradniki!

Š. R.