Domov Zdravje 7 naravnih načinov za povečanje presnove

7 naravnih načinov za povečanje presnove

7_nacinov_za_izboljsanje_presnove

Presnova je serija kemičnih procesov, ki ohranjajo delovanje telesnih funkcij. Gre za konstanten proces, ki se prične s spočetjem in poteka celo življenje. Telo zaužito hrano in pijačo spremeni v energijo, ki jo potrebuje za svoje normalno delovanje. Hitrost, s katero telo proizvaja energijo, se imenuje stopnja presnove. Osebe z nizko stopnjo presnove pridobijo več telesne maščobe kot tisti s povprečno stopnjo, čeprav zaužijejo enako količino hrane in se tudi enako rekreirajo. Čeprav je stopnja presnove do določene mere podedovana, obstajajo načini, s pomočjo katerih se lahko zviša in tako oseba postane bolj vitalna, saj je dobra presnova povezana z zdravo prebavo, visoko količino energije in učinkovitim imunskim sistemom. Poleg tega je pomemben dejavnik v boju s kilogrami.

1. Zajtrk

Nekateri v upanju, da bi shujšali, namerno izpustijo zajtrk, kar je velika napaka. Raziskave kažejo, da je izpuščanje zajtrka močno povezano z debelostjo. Tisti, ki ne jedo zajtrka, čez dan zaužijejo več kalorij. Izpuščen zajtrk ne samo upočasni presnovo, ampak telo tudi oropa pomembnih hranil, ki so nujni za normalno delovanje.

2. Lepotni spanec

Ljudje, ki premalo spijo, so nagnjeni k povišani telesni teži. Pomanjkanje spanca upočasni presnovo, kar pomeni, da telo pokuri manj kalorij kot sicer. Ne samo, da bo osemurni spanec poskrbel za boljši izkoristek hranil, ampak bo blagodejno vplival tudi na kožo in nivo energije.

3. Železo

Pomanjkanje železa je zelo pogost pojav, sploh med ženskami. Železo je prisotno v vseh telesnih celicah, največ pa se ga nahaja v rdečih krvnih celicah in mišicah, kjer sodeluje v prenašanju kisika. Je ključni element presnove in njegovo pomanjkanje jo upočasni. Največ železa se nahaja v rdečem mesu, suhem sadju in špinači.

4. Mrzla voda

Splošno znano je, da je potrebno spiti vsaj liter in pol vode na dan. Malo manj znano pa je, da na dan lahko pokurimo petdeset kalorij več, če pijemo mrzlo vodo. Petdeset kalorij se sicer res ne sliši veliko, toda vsaka kalorija šteje.

5. Zeleni čaj

Zeleni čaj je znan po številnih zdravilnih učinkih in ni presenečenje, da igra pomembno vlogo tudi pri hujšanju. Poleg tega, da zmanjšuje apetit, njegovi antioksidanti povečajo presnovo za kar deset odstotkov. Dovolj je že ena skodelica čaja na dan in rezultat bo kmalu opazen. Če oseba zeleni čaj zaužije pred telesno vadbo, je njegov pozitiven učinek na presnovo še večji.

6. Redni obroki

Večina ljudi zaužije tri obroke dnevno, kar ni najboljša izbira. Pet manjših obrokov na dan bo poskrbelo za večjo porabo kalorij in učinkovitejšo izrabo hranil.

7. Telesna vadba

Večja telesna aktivnost pomeni tudi hitrejšo presnovo. Že s polurno vadbo trikrat do štirikrat na teden bo razlika več kot opazna. Zlasti učinkovita je aerobna vadba.

Z upoštevanjem navedenih načinov za povečanje presnove ne bo prišlo samo do izgube teže, ampak tudi do boljšega počutja in posledično bolj kakovostnega življenja.

M. B.