Domov Zdravje Jabolčni kis – Domač vir zdravja in lepote

Jabolčni kis – Domač vir zdravja in lepote

jabolcni_kis

Jabolčni kis je učinkovito sredstvo za krepitev imunskega sistema, ker vsebuje veliko ocetne kisline, kalija ter drugih vitaminov in mineralov. Vse te zdravilne sestavine vsebuje le doma pripravljen kis, ki ne gre skozi postopke filtriranja, pasteriziranja in destiliranja, ki kisu ukradejo večino zdravilnih učinkov. V praksi se sicer največ uporablja v kuhinji, vendar se v zavest ljudi vedno bolj vrača nasvet naših babic, ki so vedno govorile, da je na tešče treba spiti kozarec vode z jabolčnim kisom.

Zdravilni učinki jabolčnega kisa

Zjutraj, na tešče, dve žlički jabolčnega kisa, vmešanega v 2 dcl vode (nekateri dodajajo žličko medu,vendar se to odsvetuje osebam s holesterolom), po besedah mnogih povzroča številne zdravilne učinke.

Kot že omenjeno krepi imunski sistem, ureja prebavo, znižuje holesterol, blaži učinke artritisa, pomaga pri aknah, vnetem grlu, kronični utrujenosti, oteklih okončinah, utrujenih mišicah, preprečuje osteoporozo in karies ter pospešuje miselne sposobnosti. Pospešuje tudi strjevanje krvi, zato je zelo uporaben tudi pri osebah, ki pogosto krvavijo iz nosu.

Vpliva tudi na videz kože, zato ga mnoge ženske uporabljajo za masažo obraza in si s tem zagotovijo mladosten videz. Celoten spisek zdravilnih učinkov pa je še mnogo daljši, izbrala sem le bolj uporabne.

Kljub vsem pozitivnim učinkom pa uživanje jabolčnega kisa odsvetujejo osebam, ki imajo čir na želodcu ali dvanajsterniku, gastritis ali tistim, ki imajo preveč želodčne kisline.

Jabolčni kis kot sredstvo za hujšanje

Pri izgubljanju kilogramov z jabolčnim kisom ne gre za še eno strogo dieto, ker se kis uporablja kot prehrambeno dopolnilo.

Pripomore k zmanjšanju apetita, saj ocetna kislina upočasni prebavo škrobne hrane in zmanjša glikemični indeks.

Glikemični indeks je skok ravni krvnega sladkorja po zaužitju obroka; višji kot je skok, nižji je potem padec, in ko naš krvni sladkor hitro pade postanemo spet lačni. Jabolčni kis torej zmanjšuje željo po hrani.

Pomemben je tudi, ker pomaga topiti maščobe v telesu, saj odplakne strupe in neprebavljeno hrano iz našega črevesja in omogoči našemu črevesju učinkovitejšo delovanje.

Če vsak dan zjutraj spijemo kozarec vode, nekateri priporočajo toplo vodo, v katero vmešamo dve čajni žlički kisa, bi predvidoma prvo izgubo kilogramov naj opazili v 6. do 8. tednih. Nekateri priporočajo napitek pred vsakim obrokom, vendar takrat dodamo le eno žličko kisa. Priporočajo se tudi kapsule z dodatkom jabolčnega kisa, ki jih je lažje zaužiti kot napitek.

Seveda sam jabolčni kis ne bo delal čudežev, če ne boste popazili tudi na prehrano. Če boste uživali polno mastne hrane in sladkarij, vam tudi napitek z jabolčnim kisom pri izgubi kilogramov ne bo veliko pomagal.

Priporočam, da vsak posameznik sam odkrije, koliko in kdaj mu najbolj ustreza. Ljudje smo si vendarle različni.

Provare per credere – poskusite, in videli boste 🙂

Negativni odzivi na uživanje jabolčnega kisa

Seveda se pojavljajo tudi negativni odzivi ljudi, ki so poskusili uživati jabolčni kis. Pretiravanje tudi tukaj, kot drugod, nikakor ni priporočeno. Poleg oseb, ki se jim uživanje jabolčnega kisa odsvetuje, so nekateri doživeli tudi negativno plat zaužitja tega eliksirja.

Med stranskimi učinki se pojavljajo slabo počutje, bruhanje, slaba krvna slika, izpadanje las, v velikih količinah pa lahko poškoduje tudi zobno sklenino.

Seveda je negativnih odzivov vsekakor manj kot pozitivnih in moje mnenje je, da je kot tak, eden od najcenejših načinov za dosego želenega cilja – pa naj bo to zdravje ali lepa postava.

S. B.