Domov Prehrana Koristne rastline, ki nam jih prinaša pomlad

Koristne rastline, ki nam jih prinaša pomlad

koristne_spomladanske_rastline

Beluši (Šparglji)

Beluši ali špargljiMnogi poznajo gojene šparglje, kateri pa vselej stojijo v senci nadobudnih divjih špargljev. Tisti, ki so imeli možnost obiranja teh, vedo čemu si zaslužijo tak sloves, izreden nabor vitaminov, zdravilnih učinkov za naše telo in visoke cene če jih ne naberemo sami. V Sloveniji rastejo predvsem ob obali in v slovenski Istri, najdemo pa jih tudi na Krasu ter v Vipavski dolini. Nabiranje divjih špargljev je zaradi njihovega rastišča lahko precej neprijetno opravilo, saj ga navadno spremlja robidasto rastje, katero zadane praske še najpogumnejšim junakom. A vendar je vse skupaj vredno truda.

Danes vemo, da šparglji, še posebej divji, vsebujejo veliko fosforja, žvepla, kalcija, magnezija, pa tudi železa, bakra, cinka, mangana, fluora, joda ter vitamine C, B kompleks in A vitamin in veliko antioksidantov. Koristni so pri težavah z mehurjem in ledvicami.  Za okus špargljev so odgovorne predvsem žveplove spojine, vpliva pa tudi vsebnost kislin in sladkorja. Šparglji so bogat vir rutina, ki krepi stene krvnih žil in kapilar, vsebuje pa tudi glutation, ki je pomemben v boju organizma proti raku.

Kopriva

KoprivaKopriva je prava metlica, ki bo z veseljem učinkovito počistila vaše telo! Na njej je zdravilno prav vse – korenina, steblo, listi in cvetovi. Seme vsebuje beljakovine, sluzi, maščobna olja z obilico linolenske kisline, keratinoide in vitamine. Zeleni deli koprive vsebujejo obilo karotinoidnih sterolov, rudnin, klorofila, sladkorje itd. Korenine so v veliki meri bogate z rastlinskimi hormoni, čreslovino.

Zelene dele koprive uporabljamo za pridelovanje svežega soka in posušene za čaj, ki spodbuja presnovo, čisti kri in ledvice, priporočajo pa ga tudi pri artritisu in revmatičnih boleznih sklepov ter mišic. Rastlinski hormoni spodbujajo delovanje želodca, jeter, trebušne slinavke in žolčnika. Najmočnejši učinek ima sveži sok. Poleg tega, da spodbuja odvajanje urina, pripomore tudi k znižanju telesne teže, previsokega krvnega tlaka in količine sladkorja v krvi. S koprivnim čajem hitro odpravimo pomladno utrujenost in pobitost, kar ugodno vpliva na razmnoževanje rdečih krvnih telesc. Čaj te čudovite rastline lahko spijete tudi do liter na dan, najbolje na tešče.

Koprivo lahko najdete blizu bivališč v vrtovih, ob ograjah ter na robovih jarkov. Nabiramo jo od maja do julija. Pri nabiranju koprive pa bodite previdni, v laskih, ki opečejo, je namreč mravljična kislina.

Regrat

Ta čudovita rastlina, katero lahko prosto nabirajo tudi tisti, ki nimajo svojega vrta. Rastejo v marcu se, ponosno pa se lahko pohvali s paleto vitaminov in mineralov. Uporablja se ga v solatah in juhah, pražene koreninein njihovi izvlečki pa so lahko tudi kavni nadomestek. Regrat vsebuje celo več vitamina Akotsamo korenje. Regrat ima pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa in je zelo primeren za zelenjavno-sadne poste. Steroli v regratovih listih spodbujajo nastanek in izločanje žolča, s čimer pospešijo izločanje strupov iz telesa. Ker regrat vsebuje tudi kalij, ni nevarnosti, da bi zaradi njegovih diuretičnih učinkov telo trpelo pomanjkanje tega minerala. Uživanje regrata je priporočljivo za ženske, ki si želijo pridobiti ali ohraniti lepo postavo, saj regrat spodbuja hujšanje in pomaga odpravljati celulit. Regrat si vsekakor zasluži prav posebno mesto na vašem jedilniku.

K.B