Domov Zdravje Maščobna masa

Maščobna masa

mascobnamasa

Človeško telo je sestavljeno iz mišic, kosti, živčevja, notranjih organov in iz maščobne mase. Maščobna masa je ena od značilnosti človeškega telesa, ki opisujejo njegovo sestavo in obliko. Med značilnosti telesa pa štejemo tudi obsege rok, nog in trupa, premere med kostmi, mišično maso, telesno težo ter dolžinske mere telesnih okončin. Največkrat se pri oceni sestave telesa osredotočimo ravno na merjenje maščobne mase, saj je le-ta v prevelikem odstotku razlog za zdravstvene težave, slabše funkcionalne in motorične sposobnosti posameznika ter večjo možnost nastanka mehanskih poškodb skeleta. Največji delež maščobne mase se nahaja v podkožju, nekaj v trebušni votlini okrog notranjih organov, nekaj pa je najdemo tudi v rumenem kostnem mozgu.

KAKO IZMERITI MAŠČOBNO MASO?

Na odstotek telesne maščobe vplivajo genotip, starost, spol, konstitucijski tip, prehranjevalne navade, bolezen, duševni mir in napetost ter telesne dejavnosti posameznika. Količino maščob v telesu lahko izmerimo na več načinov. Zelo priljubljen, a ne vedno preveč natančen, je postopek merjenja z bioimpendanco.  Odstotek maščobne mase lahko določimo tudi z ugotavljanjem električne upornosti telesa ali podvodnim tehtanjem. Najbolj natančen, najpogostejši in najcenejši način merjenja procenta telesnih maščob pa je merjenje kožnih gub s tako imenovanim kaliperjem.

Kaliper
Napravica za merjenje kožnih gub kaliper.

Metoda predpostavlja, da se 50 odstotkov vse telesne maščobe nahaja v podkožnem maščevju. Kaliper izmeri debelino kožne gube na točno določenih mestih. Na podlagi teh meritev lahko s posebnimi formulami izračunamo odstotek maščobe v telesu, obenem pa vidimo, kje se nam nabira največ maščobne mase. Pri povprečnih moških predstavlja maščobna masa od 10 do 25 odstotkov celotne telesne mase, največ pa se je nahaja na predelu okoli trebuha. Pri povprečnih ženskah je odstotek maščobe nekoliko višji, in sicer znaša od 18 do 33 odstotkov, kadar pa govorimo o optimalni vrednosti pri ženskah, pa bi bila približno od 16 do 25 odstotkov. Najtežavnejši predel pri ženskah za nabiranje telesne maščobe so stegna in boki.

Podrobnejšo razdelitev priporočljivih maksimalnih vrednosti odstotka telesnih maščob si lahko ogledate v spodnji tabeli.

Tabela masa
Priporočljive maksimalne vrednosti odstotka telesnih maščob.

T. R.