Domov Vadba Do ravnega trebuha v 4 korakih

Do ravnega trebuha v 4 korakih

doravnegatrebuhav4korakih

Zaradi načina delovanja hormonov so ženske še posebej podvržene hitremu pridobivanju telesne teže, za nameček pa se maščobe najhitreje nalagajo prav tam, kjer si najmanj želijo. Med t.i. kritične točke spada tudi trebuh. Kako premagati težavo?

Do ravnega trebuha s pravilno prehrano

Hrana naj vsebuje čim več beljakovin in čim manj ogljikovih hidratov ter sladkorja, izogibati pa se je potrebno tudi soli. Za raven trebuh je priporočljivo v čim večjih količinah uživati predvsem sojo, listnato zelenjavo, ribe in oreščke. Potrebno je zaužiti 5 obrokov na dan, pri čemer naj med vsakim minejo tri ure. Na ta način si telo ne uspe ustvarjati (maščobnih) zalog.

Jejte počasi

Predvsem iz treh razlogov:

  1. V izogib prenajedanju (telo potrebuje približno 20 minut, da zazna sitost)
  2. S hitrim prehranjevanjem v želodec vnesete precejšnje količine zraka
  3. Hrane ne prežvečite dovolj, zato se dlje časa zadržuje v želodcu

Vstran s sokovi in gazirano pijačo

Različni industrijski sokovi imajo enako kalorij kot na primer jabolko, učinek na telo pa je precej drugačen. V želji po ravnem trebuhu je tako potrebno črtati sadne sokove, enako velja za gazirane in alkoholne pijače ter kavo. Namesto tega je potrebno piti naravno vodo (2-3 litre na dan) ali nesladkan čaj (še posebej zeleni, ki telo tudi očisti strupov in pomaga pri topljenju maščob, hkrati pa daje občutek sitosti).

Brez vadbe ne gre

Ne glede na to, ali si želite ali ne – ravni trebuh je rezultat pravilne prehrane v kombinaciji z vadbo, pri tem pa velja, da je izgubljanje maščobe enakomerno in ne zgolj omejeno na predel trebuha. Tek, plavanje, hitra hoja, aerobika, …, vam bodo pomagali, da boste izgubili maščobne obloge, trebušnjaki in druge vaje (npr. dvigovanje iztegnjenih nog ali risanje osmic med ležanjem na hrbtu) pa bodo okrepili trebušne mišice in trebuh naredile privlačen.

Še kratek nasvet …

Vse do tedaj, ko trebuh ni takšen, kot bi si ga želeli, pa si lahko pomagate tudi s triki, ki ga uspešno prekrijejo: izogibajte se hlačam z nizkim pasom in ozkim oblačilom, posezite po majicah, ki prosto padajo preko pasu, z modnimi dodatki pa preusmerite pozornost drugam. Prakticirajte tudi pokončno držo, ki takoj splošči trebuh. Hkrati pa pomnite, da lahko na večji obseg trebuha vplivajo tudi zdravstveni razlogi, kot je kandida, stres, vnetje črevesja in podobno, pri čemer je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

P. Ž.