Domov Prehrana Montignac in »zdravo« prehranjevanje

Montignac in »zdravo« prehranjevanje

montignac_zdravo_prehranjevanje

Toplejši meseci so se zopet hitro vrnili. Pravi raj bi lahko rekli, vendar pa je to tudi čas, ko marsikatero predstavnico nežnejšega spola tlači prava nočna mora. Velikokrat zasledimo takšne in drugačne reklame o zmanjšanju obsega pasu, hitri izgubi kilogramov ipd. To je čas, ko večina začne razmišljati kako, z raznoraznimi načini, priti do čimlepše zunanje podobe, ki je velikokrat le ideal, ki nam ga okolje in mediji posredujejo, če ne celo vsiljujejo.

Eno izmed enormnega števila prehranjevanj, pa je plod Michela Montignaca. Razvil je metodo zdravega prehranjevanja na podlagi GI-glikemičnega indeksa. Gre za to, da se ob izbiri in kombinaciji pravih in dovoljenih živil, izgublja odvečne kg. Začne se s prvo, začetno fazo. To je faza, ki traja od dva do tri mesece ali še dlje in je namenjena hitri izgubi kg. To dosežemo tako, da se striktno držimo živil z nizkim GI (pod 30). Je se lahko neomejeno količino hrane, kar je poglavitni razlog, da se večina ljudi odloči za to dieto. Druga, nadaljevalna faza, pa traja vse življenje, le-ta je namenjena obdrževanju dosežene, željene teže.

Montignacova dieta je način prehranjevanja za vse življenje.

Gre za t.i. Glikemično rezultanto, ki ne sme presegati vrednosti 50. Dopušča tudi nekatera živila, ki so v prvi fazi prepovedana (z visokim GI-več od 50), vendar morajo biti v pravem razmerju z živili z zelo nizkim GI. Torej, obrok je lahko recimo sestavljen z veliko količino zelene solate, ki ima zelo nizek GI in ocvrtega krompirčka, ki ima zelo visok GI. Povprečje vseh različnih živil ne sme presegati vrednosti 50. S tem načinom ne bomo shujšali, vendar se tudi redili ne bomo, pravi Montignac v svoji knjigi Jem, torej hujšam. Tudi ni pristaš sladkorja in odsvetuje krompir. To dvoje je zanj nedopustno, prepovedano.

Kako pa vemo kakšno vrednost GI ima katero živilo?

Obstajajo tabele, v katerih je večina živil že ovrednotenih. V vsaki knjigi, ki jo je Montignac izdal v času svojega življenja, pa so živila tudi posebej našteta.

Sanja METELKO