Domov Diete Montignacova dieta

Montignacova dieta

montignacovadieta

Med številnimi dietami, ki so nam na voljo za izgubljanje odvečnih kilogramov, je vse bolj priljubljena tista, ki jo je predstavil Michel Montignac.

Francoski raziskovalec Michel Montignac je imel težave s prekomerno težo in spraševal se je, zakaj kljub dietam ne more shujšati. Opazil je, da je velika večina ljudi z diabetisom tipa 2 prekomerno debelih, po dodatnem pregledu literature pa je predstavil svoj pogled na izgubljanje telesne teže. Njegova metoda hujšanja, ki jo je predstavil v knjigi z na videz protislovnim naslovom Jem, torej hujšam, ne izhaja iz odrekanja hrani, temveč temelji na izbiri zdrave, kvalitetne hrane z nizkim glikemičnim indeksom.

Montignac je s svojimi idejami spremenil pogled na sodobno hujšanje. Presenetljiva je predvsem njegova ugotovitev, da za izgubo kilogramov ne potrebujemo izbirati hipokaloričnih živil, torej živil z malo kalorijami. Prav nasprotno, Montignac je trdil, da je ključ do uspeha izbira ustreznih živil, s katerimi se lahko do sitega najemo. In v čem je skrivnost? Montignac se je osredotočil na povezavo med posameznimi živili in tem, kako se naše telo odzove nanje. Menil je, da dieto določa ugotovitev, da je presnova ogljikovih hidratov temelj prehranskega načrta.

eat yourself slim
Naslovnica knjige v angleški različici.

Ob vnosu ogljikovih hidratov se sprošča inzulin, ki je eden ključnih pojmov pri razumevanju diete Montignaca. Gre za hormon, ki uravnava raven krvnega sladkorja in ki sladkor, ki ga je v krvi preveč, shranjuje v obliki maščobe. Montignac je ugotovil, da je dobro vedeti, kakšen vpliv ima uživanje posameznih ogljikovih hidratov na spremembo ravni sladkorja v krvi in da skušamo uravnavati čim bolj enakomerno izločanje inzulina. Da bi to dosegli, se moramo izogibati izdelkom, ki imajo visok glukokemični indeks. In katera so ta živila? Na seznamu prepovedanih se nahajajo predvsem izdelki iz škroba, bele moke in krompirja, kot so slaščice, slani prigrizki, različne vrste kruha in hitro pripravljena hrana. Montignac je prepričan, da osebe ob tem, ko slabe ogljikove hidrate zamenjajo za dobre, lažje spremenijo svoje prehranjevalne navade. Razlaga, da posamezniki, ki se držijo nasvetov v zvezi z glukokemičnim indeksom, ne bodo imeli potrebe, da pojedo več, kot dejansko potrebujejo.

Montignac pa skladno z ugotovitvami o obnašanju inzulina predlagala še en ukrep, ki nam bo pomagal pri uravnavanju oziroma izgubi telesne teže. Prepričan je, da ogljikovih hidratov ne smemo uživati skupaj z maščobami. Ob uživanju ogljikovih hidratov se namreč sprošča inzulin, katerega funkcija je – kot smo že omenili – med drugim tudi shranjevanje maščob. Če bomo istočasno jedli tudi maščobe, je večja verjetnost, da se bodo te s pomočjo inzulina trajno shranile v celice.

Dieta je ena redkih, ki ni časovno omejena. Montignac je prepričan, da bo oseba za svoje zdravje največ naredila v primeru, da bo spremenila svoj način življenja. Pa ne le za nekaj dni ali en teden – spremembe bi morale biti trajne, takšne, da bi se posameznik naučil živeti z njimi in bi postopoma postale nepogrešljivi del njegovega vsakdanjika. Zahodnjaki, ki živimo v stresnem okolju in se v povprečju prehranjujemo s precej nekakovostno, hitro pripravljeno hrano, bi lahko na ta način naredili veliko za boljše življenje in naše zdravje.

Morda pa ima Montignac vendarle prav?!