Domov Prehrana Glikemični indeks živil

Glikemični indeks živil

glikemicni indeks zivil

Glikemični indeks (GI) predstavlja stopnjo, s katero posamezna hranila vplivajo neposredno na spremembo ravni krvnega sladkorja v telesu po njihovem zaužitju, v primerjavi z referenčnim živilom, za katerega se določi, da ima glikemični indeks 100 (običajno se za referenčno živilo izbere raztopino glukoze). Živila razvrščamo v lestvico od 0 – 100.  Višji kot je glikemični indeks, hitreje pride do dviga koncentracije glukoze v krvi, posledično do hitrega dviga inzulina in s tem do negativnih posledic za organizem.

Pazite na nihanje krvnega sladkorja

Osnovni vir energije za delovanje telesa so ogljikovi hidrati. Če je nivo krvnega sladkorja relativno konstanten, je delovanje telesa najboljše. V primeru, da krvni sladkor močno pade, se počutimo brez energije in postanemo lačni. Če se nivo krvnega sladkorja nenadoma poviša, se prične izločati insulin, ki znižuje količino sladkorja v krvi, poleg tega pa odvečni sladkor spreminja v trigliceride, ki se nato shranjujejo v maščobne celice, zaradi česar se redimo. Najhitrejši dvig sladkorja povzročajo živila z visokim glikemičnim indeksom, vpliv na dvig sladkorja ima tudi količina zaužite hrane. Uživanje živil z nizkim glikemičnim indeksom onemogoča nihanje krvnega sladkorja in s tem insulina, posledično pa tudi kopičenje odvečne telesne maščobe.  Vendar pa določena živila z nizkim glikemičnim indeksom lahko vsebujejo veliko maščob in jih je potrebno uživati previdno. Predvidevanje, da imajo vsi enostavni sladkorji in s tem živila, ki vsebujejo sladkorje, višji glikemični indeks kot živila, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, je napačno. Paziti pa je potrebno tudi pri kombiniranju živil z različnim glikemičnim indeksom, saj se takrat upošteva povprečna vrednost le-teh.

V nadaljevanju si lahko ogledate tabelo glikemičnih indeksov živil. Razlog, da je zaenkrat glikemični indeks določen za zelo majhen delež živil, tiči v precej zahtevni metodi merjenja, saj se ta opravlja na ljudeh. Izogibajte se predvsem tistim, ki imajo glikemični indeks nad 50, oziroma jih jejte zmerno. Seveda pa pazite tudi pri ostalih stvareh, kajti nizek GI ne zagotavlja tudi malo kalorij.  Izbiranje živil le na podlagi glikemičnega indeksa ni dovolj, zavedati se je namreč potrebno, da je za hujšanje nujno potreben kalorični deficit. Sestavljanje organizmu prijaznega jedilnika je kompleksna naloga, pri kateri vselej velja vodilo, da mora biti prehrana uravnotežena in sestavljena iz raznovrstnih živil.

>>> Kliknite sem in si prenesite tabelo glikemičnih indeksov živil. <<<

T. R.